Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

ZELLER-KRUMPLI KRÉMLEVES

ugye napközben csoda őszi idő, a napon ülve azt hisszük, hogy még nyár, de az árnyékban egyértelmű, ősz van, ami amúgy jó, sokkalsokkal jobb, mint a nyár, aki érti, tudja miről beszélek, aki nem, azok az általam sajnált tömegek, akik azt hiszik, a nyár az, amiben az igazán jó dolgok rejtőznek, pedig

szóval az ilyen napok végén már a kedélyes levesvacsorák jönnek, nem véletlen, hogy már megint levessel jövök

legyen most a krumpli és a zeller volt a főszereplő

egy fej felaprított vöröshagymát meg egy összenyomott gerezd fokhagymát kis olajon épp hogy megpárolok, megszórtom egy adag curry fűszerkeverékkel, rádobok egy közepes fej felkockázott zellert meg 3-4 közepes szem krumplit úgyszintén felkockázva (előtte a zellert és a krumplit is pucoljuk meg lehetőleg:), fél teáskanál só, és annyi vizet öntök rá, ami épp ellepi,

fedő alatt puhára főztem (20 perc alatt megvan), majd hozzáadok 5 dl alaplevet (ami ha pont nincs, akkor ugye bioleveskocka bevet), furának tűnik a 2 lépés, de így erőteljesebben érvényesül a zeller íze, ha simán a krumplival párolódik együtt előbb,

összeturmixolom és egy pohár tejföl megy még bele, összeforralom és kész, a krumpli keményítőtartalmától szuper selymes leves lesz a vége

zsemlekockával fogyasztandó 

a receptet vmi anyukás blogról szedtem vagy 6 éve, és azóta is tökéletes:)

0 Tovább

PIROSLENCSELEVES

kép forrása: superspark.wordpress.com

ez is a gyors levesek világa, annak ellenére, hogy lencse, csak ugye a piroslencse totál nem lencseként viselkedik, ízében meg indiai ízvilág

egy fej vöröshagymát vagy 2 szál újhagymát olívaolajon üvegesre pirítok kis lángon, mellédobok fokhagymanyomón átnyomott 1-2 gerezd fokhagymát, 1-1 teáskanál római köményt és őrölt koriandert, egy szál sárgarépát lereszelve (én nem reszelem, hanem krumplihámozóval csíkokat vágok, a lényeg, hogy vékonyan kerüljön bele a répa), plusz ízlés szerint, de érdemes mellémorzsolni egy piros csilipaprikát,

kicsit pirítom így is, majd rádobok 2 főre (nekem egy főre, de én levesfüggő vagyok) 10-12 dkg megmosott piros lencsét, hozzáadok ~5-6 dl alaplevet vagy ha nincs, simán vizet, sózom, és ha már forr az egész, akkor kis lángon rotyogtatom fedő alatt 15 percig (konkrétan addig, amiíg a lencse elkezd szétnyílni)

ha már majdnem kész, akkor belenyomom 1 citrom levét, és vagy még tálalás előtt hozzákeverek 2 dl joghurtot (tejfölt is lehet, de joghurttal jobb az összhatás), vagy tálaláskor minden tányér leves tetejére megy egy nagyobb evőkanállal

fogyasztás előtt minden tányér levest alaposan megszórok friss korianderzölddel (ha nincs friss, akkor ez a rész kihagyható, de legalább első alkalommal érdemes így kipróbálni, mert a teljes ízvilág így érvényesül, végső esetben petrezselyemzölddel helyettesíthető, de ezt mindnyájan tudjuk, hogy nem igaz:)

0 Tovább

NEKTARINOS-SZEDRES-RIBIZLIS KOBBLER

forrás: www.agro-delicates.hu

 

a nyári édesség fronton a kobbler szerintem verhetetlen (oké, a crumble meg közel van, de most szólok, a clafoutis több utcahosszal korábban lemaradt), aminek oka, hogy a gyümölcsök zseniálisan érvényesülnek az amúgy gazdag vajas környezetben

 

ez alkalommal a már sokat tervezett egyszemélyes adag formátumban készült, amihez a minap a kitchenfactory-ban szerzett cook&serve by vista alegre organic porcelain (én kérek elnézést:) felfújtformákat használtam (a formák zseniálisak, egyrészt nagyon sok méret és forma van, másrészt ikeát megszégyenítő az árfekvésük, cserébe ezerszer szebbek, és ugye még ez az organic izé is rájuk van írva, gondolom egyszerűen porcelánból készült porcelán, vagy hasonló állhat a háttérben:)

 

kb. 8 felfújt formához vagy egy kerek pitéstálhoz a recept a következőképpen néz ki:

 

4-5 nektarin és 20-25 dkg bogyósgyümölcsöt (ami lehet szeder, áfonya, ribiszke, málna, stb. beleöntünk a sütés megvalósítására kijelölt tálba (egyszemélyes adagok esetén ezt szétosztva tesszük) - megszórjuk 2-3 dkg kis kockákra vágott vajjal és egy evókanál nádcukorral, ráfacsarjuk egy fél citrom levét és kb. 5 dkg apróra darabolt diót vagy mandulát is adunk hozzá,

 

aztán egy keverőtálban összekeverünk másfél bögre lisztet, 6 teáskanál (másfél zacskó!) sütőport, csipet sót, 5 evőkanál nádcukrot, 12 dkg puha, szobahőmérsékletű vajat, 3 deci (másfél kisdoboz) tejfölt, és egy villával gyorsan összedolgozzuk, és 10 percre félretesszük pihenni,

 

közben 190 fokra előmelegítjük a sütőt, majd a tésztát egy kanállal (vagy a tészta kikeveréséhez használt villával) a gyümölcsre pakoljuk kisebb halmokban, nem baj, ha a halmok nem érnek össze teljesen, de ha összeérnek, az se baj, a sütés elején a tészta elfolyósodik, szóval elterül majd rendesen,

 

betesszük az előmelegített sütőbe, és 25 perc után egy evőkanál vaníliáscukor és teáskanálnyi fahéj keverékével megszórjuk, és további 10 percet sütjük, és tálalhatjuk is, persze óvatosan, mert frissen sülve, türelmetlenség esetén komoly égési sérüléseket szerezhetünk

 

a fiúk mondjuk vaníliafagyival tolták, több recept is ajánlja hozzá (meg úgy hamarabb lehűlt) de szerintem magában a legjobb

 

a recept allrecipes/friendlyfood alapján alakult ki az évek folyamán

0 Tovább

GYÖMBÉRES CUPCAKE

fotó: Jakab Krisztinafotó: Jakab Krisztina

 

induljunk ki abból, hogy a cupcake az egy bohóckodás, van a semmikülönös muffin műfaja, amit feldíszítenek értelmetlenül tüll helyett agyoncukrozott mindenféle krémekkel (kb. ugyanannyira értelmetlen, mint egy tüllboa:), és lehetőség szerint ízléstelen szórócukorral és egyebekkel megtámogatnak, de legyünk őszinték, ettől még az csak egy muffin marad

 

rendes angolszász esküvő azonban nem lehet meg cupcake nélkül, drámai mennyiségű linket tudnék hozni a vállalhatatlan és a vállalható cupcake-ekről, simán esküvői tortát is "építenek" belőle

 

na most angolszász esküvőt nem tudok felmutatni, de cupcake azért jutott ide is, azonban azonkívül, hogy a formájában kísértetiesen hasonlított a muffinból feltörekvő cupcake társaira, valójában ez a recept azt mutatja meg, hogy a cupcake tud nem csak több lenni, mint egy cicomázott muffin, hanem valójában köze sincs hozzá, szóval nézzük a konkrétumokat, azaz a hozzávalókat, majd az elkészítését a gyömbéres cupcake-nek, amelynek a tetején gyömbéres krémsajtfrosting található, a közepén pedig szórócukrok helyett egy szem sárga málna, mert az elegáns:

 

szóval a tésztához:

  • 1,5 csésze finomliszt
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál tengeri só
  • 3/4 csésze finomra vágott kandírozott gyömbér
  • 1 csésze kristálycukor
  • 1/2 csésze puha, szobahőmérsékletű vaj
  • 3 egész tojás
  • 3/4 csésze tej

 

a frostinghoz:

  • 10 dkg szobahőmérsékletű natúr krémsajt
  • 1/4 csésze puha, szobahőmérsékletű vaj
  • 2 csésze porcukor
  • 1/4 csésze finomra vágott kandírozott gyömbér 
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • több csipet só, hogy a frosting végeredményes egyszerre legyen sós és édes
és akkor az elkészítés:
  • melegítsd elő a sütőt 180 fokra, 
  • közben béleld ki a muffinsütőt papírkapszlikka
  • egy kisebb tálban keverd össze a tésztához megadott mennyiségű lisztet, gyömbért, sütőport, majd add hozzá a kandírozott gyömbért is
  • egy nagy tálban robotgép vagy kézi habverő segítségével keverd össze a tésztához megadott mennyiségű vajat és a cukrot, keverd hozzá a tojásokat egyenként, hogy alaposan beledolgozódjanak, majd kis adagokban felváltva add hozzá a lisztes keveréket és a tejet, és keverd, míg sima keveréket kapsz (hát azért ha nem felváltva adja hozzá az ember, akkor is lesz ebből sima tészta)
  • adagold a tésztát a kapszlikba, majd süsd 20-28 percig, teszteld fogpiszkálóval, hogy kész van-e
  • vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni
  • közben készítsd el a frostingot: robotgéppel keverd össze a a frostinghoz megadott mennyiségű krémsajtot és vajat, majd kisebb fokozaton, kisebb adagokban keverd hozzá a frostinghoz megadott mennyiségű  porcukrot, végül az őrölt gyömbért, a sót és a kandírozott gyömbért is,
  • ha tényleg kihűltek a muffinformájú leendő cupcake-ek, akkor kanalazz evőkanálnyi szobahőmérsékletű frosting adagokat a cupcake-ek tetejére (lehetne habzsákból is, de ehhez a verzióhoz a rusztikusabb megjelenést biztosító kanalazás ajánlott), és nyomj a frosting közepébe egy sárga málnát (ha nincs sárga málnád, akkor egy darabka kandírozott gyömbért
  • tálalásig mindenképpen hűtőben tárold

 

és ha bárki azt meri mondani, hogy ez csak egy feltörekvő muffin, azonnal hurrogd le!

 

Garamvölgyi Gerda receptje, 101 cookbooks nyomán - amúgy meg érdeklődőknek további Gerda receptek itt a livingkitchenen

0 Tovább

MANDULÁS SÜTINYALÓKA

fotó: Jakab Krisztina

fotó: Jakab Krisztina

 

hozzávalók kb. 15-20 darabhoz:

  • 1 tábla ( 125 gramm) jó minőségű étcsoki
  • 10 dkg mandula durvára vágva, majd enyhén megpirítva
  • kész piskótatészta: megmaradt piskótaszélek/darabok vagy kb. egy fél tepsi frissen sütött piskótatészta, recept itt
  • 1,5 dl tejszín
  • kb. 3-4 evőkanál mascarpone
  • (édesszájúaknak opcionálisan egy kevés porcukor)
  • hurkapálca (harmadolva-negyedelve)

 

a hozzávalókból pedig így lesz sütinyalóka, aki nem szeret tésztában tapicskolni, annak ez a recept erősen ellenjavallt!:):

  • vízgőz fölött olvaszd fel a csokoládét, zárd el alatta a lángot, de hagyd a forró víz felett a csokit és tedd félre
  • a kihűlt piskótatésztát vágd apró darabkákra
  • tedd nagy keverőtálba, és adj hozzá a tejszínt és a mascarponét
  • kezdd el a kezeddel óvatosan összedolgozni őket, míg gyúrható állagú masszát kapsz ( higíthatod több tejszínnel, ha szükséges)
  • gyúrj (kojak-)nyalóka nagyságú golyókat belőle (ha tudod, mekkora egy kojak-nyalóka, ha nem tudod, ciki:)
  • szúrj mindegyik közepébe hurkapálcadarabot (vagy kis bambusznyársat)
  • mártsd a nyalókát a csokoládéba, hagyd, hogy a felesleg lecsöpögjön, majd szórd meg egy kevés mandulával, és tedd félre vagy egy hungarocellbe tűzve, vagy sütőpapírral letakart tálcára, hogy a csoki megdermedhessen rajta

 

szóval ilyen totál egyszerű, de igazi cukiság a sütinyalóka, gyerek születésnapi partira azonban csak elszántabb anyáknak ajánlott, mert szürreális mennyiség fogyna belőle

 

Garamvölgyi Gerda receptje - amúgy meg érdeklődőknek további Gerda receptek itt a livingkitchenen

0 Tovább

TOKAJIKRÉMES KAMILLÁS PISKÓTA

fotó: Jakab Krisztina

 

legyünk őszinték, igen bizalmatlan voltam ezzel a süteménnyel, de érdemes volt nem elutasítónak lenni, kifejezetten izgalmas, és szemben a levendula émelyítő ízével (amiatt volt ám az előítélet), a kamilla sokkal elegánsabban érvényesül a süteményben, szemben a levendula agresszivitásával (szegény levendula:)

és akkor nézzük is a receptet, a hozzávalók...

 

a piskótához:

  • 12 tojás
  • 24 dkg liszt
  • egy zacskó (5-10 dkg) szárított kamillavirág(tea)
  • 24 dkg cukor

 

a krémhez

  • 1/2 üveg tokaji aszú ( minél több puttonyos, annál jobb)
  • 250 gr mascarpone
  • 10 dkg cukor (aki édesen szeretné, az adjon hozzá többet, de felesleges)
  • 15 dkg nagyszemű mazsola

 

a sütemény összeállítása:

  • fontos, ehhez előkészület szükséges: a sütés előtt pár nappal keverd össze a lisztet és a szárított kamillavirágot, és hagyd állni, hogy a liszt átvegye a kamilla illatát/ízét
  • pár nap elteltével a hozzávalókból készíts klasszikus piskótatésztát
  • azaz a lisztet szitáld át (a fennmaradó kamillavirágokat dobd ki)
  • a tojások sárgáját keverd simára a cukorral, a fehérjéből pedig készíts kemény habot egy csipet sóval felverve
  • keverd össze a lisztet a tojássárgával, majd óvatosan keverd hozzájuk a tojáshabot is
  • a tésztát felezd meg, és két külön tepsiben (nagyjából 1-1,5 centis lesz a massza beleöntve) 180 fokon süsd készre (fa fogpiszkálóval tudod tesztelni, hogy kész van-e: ha a fogpiszkáló száraz, mikor kihúzod, a tészta kész van)
  • hagyd kihűlni
  • eközben készítsd el(ő) a krémet
  • ehhez a tokajit és a cukrot keverd össze jól, majd közepes lángon kezdd el összefőzni
  • pár perccel később add hozzá a megmosott, megszárítgatott mazsolaszemeket
  • főzd tovább a keveréket, míg sűrű szirupot kapsz
  • hűtsd ki, emeld ki a mazsolaszemek kb. 1/3-át
  • a többi mazsolát és szirupot botmixerrel dolgozd össze a mascarponéval, majd keverd a krémhez az egészben hagyott mazsolaszemeket is
  • kend meg vastagon az egyik piskótát, majd borítsd rá a másikat
  • vágd kockákra, vagy nagyobb kerek szaggatóformával szaggass kis tortákat belőle
  • (ha kerek formákat vágsz, a maradék piskótát felhasználhatod sütinyalóka készítéséhez)

 

hát így, egy igazi újragondolt sütemény, ami bár nem klasszikus, de magyaros az alapanyagválasztástól, hogy ez előnyére válik-e, döntse el mindenki maga


Garamvölgyi Gerda receptje - amúgy meg érdeklődőknek további Gerda receptek itt a livingkitchenen

0 Tovább

FRANCIA CITROMTORTA

fotó: Jakab Krisztina

fotó: Jakab Krisztina

 

a mini francia citromtortácskák receptje éppenséggel megegyezik a  francia citromtortáéval, csak ugye mini tortaformában kell sütni, ha nem miniben sütjük, akkor az alábbi mennyiségek 2 tortányi mennyiségre vonatkoznak

a recept és a képen látható megvalósítás Garamvölgyi Gerdáé - a leírás alapján nem nehéz erre rájönni, hogy én nem lehetek a forrás, lévén 185 ml típusú mennyiségeket nem szoktam leírni, nem szólva arról, hogy felverek-e előre tojást a tésztához vagy kinyújtom a tésztát, ahelyett, hogy belenyomkodnám a tortaformába:) és legyünk őszinték, néha nem árt az alaposabb megközelítés. szóval

a tésztához:

  • 340 gr liszt
  • 150 gr puha (szobahőmérsékletű) vaj 
  • 90 gr porcukor
  • 2 egész tojás (felverve)
  • egy csipet só

 

a citomkrémhez:

  • 4 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 250 gr kristálycukor
  • 185 ml tejszín
  • 250 ml citromlé (lehetőleg frissen facsarva, de lehet vegyes citruslé is - narancs, mandarin, grapefruit, stb.)
  • 3 citrom finomra reszelt héja

 

a sütemény összeállítása:

  • a lisztet és a sót szitáld össze a munkalapra
  • fúrj egy lyukat a liszt közepébe, tedd bele a vajat és a cukrot, dolgozd össze jól. A felvert tojásokat is öntsd a vajra, majd kezdd el apránként összedolgozni a liszttel
  • gyúrd addig, míg sima tésztát kapsz, majd csomagold fóliába és tedd a hűtőbe, lehetőleg legalább egy órára
  • hűtés után, lisztes felületen nyújtsd kör alakúra, majd helyezd a kivajazott kerek tortaformába, a széleken a felesleget vágd le
  • melegítsd elő a sütőt 190 fokra, a tészta tetejére tégy zsírpapírt, majd erre nehezéket (szárazbab, rizs, stb), süsd 10 percig, majd emeld le róla a papírt és a nehezéket, és süsd további 3-5 percig, míg a tészta átsül
  • állítsd 150 fokra a sütőt és készítsd el a krémet: habverővel keverd össze a tojásokat és a sárgákat a cukorral, add hozzá a tejszínt, majd a citromlevet és héjat,
  • öntsd a tölteléket a tésztára és süsd 35-40 percig, míg a krém megszilárdul
  • hűtsd ki teljesen - és tálald
ha bárki tejszínmentes irányba menne el, annak pedig katt ide az ennél vadabb ízű citromos sütemény recept irányába

amúgy meg érdeklődőknek további Gerda receptek itt a livingkitchenen

0 Tovább

SÜTEMÉNYKAVALKÁD

fotó: Jakab Krisztina

fotó: Jakab Krisztina

 

jeles eseményre válogatott sütemények jelszóval Garamvölgyi Gerda mini francia citromtortácskákat, tokajikrémes kamillás piskótát, mandulás sütinyalókát és gyömbéres cupcake-eket készített, Szűr István és Kolozsi Timi pedig koprodukcióban duplacsokis tortácskákat és élővirággal díszített csokoládémousse-krémmel töltött tortát varázsolt, én meg most büszkén megosztom a recepteket, hogy jeles vagy kevésbé jeles eseményre más is elkészíthesse vagy a fent nevezettekkel elkészítethesse

a sütemények listájának összeválogatásakos egyébként fontos szempont volt az is, hogy ki kell bírniuk a forró nyári napon a tálalást mind megjelenés, mind tartalom szempontjából - az, hogy a remek ízek miatt gyorsan fogytak, az már nem a készítők hibája volt:) 

0 Tovább

FETÁS GÖRÖGDINNYESALÁTA

oké, van, aki szerint ma beköszöntött az ősz, ami nem igaz, na de tegnap meg durván kánikula volt, úgyhogy a próbáljunk változatosságot csempészni a vacsorákba keretében (meg mert a zöldségesnél az orrom előtt vágtak ketté egy görögdinnyét, és ügyesen hazahoztam a felét) ez volt egyesek vacsorája

rettentő bonyolult dologról van szó: egy főre 2 bögrényi felkockázott, úgy ahogy kimagozott görögdinnyét, 2 kisebb felkockázott paradicsomot és 10 dkg jóféle fetasajtot összeforgatunk, kicsi só, kicsi frissen őrölt bors, olívaolajjal és pár csepp balzsamecettel meglocsoljuk, és néhány szem fekete/aromásabb olívabogyót dobunk még mellé

vmi kenyérfélével idegesítően forró esték remekbeszabott vacsorája, de tényleg, nem kell megijedni attól, hogy gyümölcs van benne

2 Tovább

MEGGYLEVES

forrás: Nicibunu http://tt.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Sour_cherries.jpg

már napok óta megy a nyafogás, hogy legyen meggyleves, na ma végre lesz,
a meggylevesben amúgy az a jó, hogy ha nem magoz az ember, akkor drámaian gyorsan elkészül, csak a lehűtős rész, na az körülményesebb kicsit

szóval fél kiló meggyet (aki nem bír magával kimagozhatja) 4-5 evőkanál (nád)cukorral, kis vaníliával, 1 kávéskanál őrölt fahéjjal, ugyanennyi egész szegfűszeggel (ez utóbbit fűszertojásba rakva) felteszünk főni bő 1 liter hideg vízben (ha karácsonyról brutális mennyiségű mézeskalács fűszerkeverék maradt, akkor a a fahéj-szegfűszeg helyett használjuk el azt, kb 3 teáskanálnyit)

míg összeforr a meggy a vízzel, addig egy kis pohár (2 dl) tejfölt kikeverünk 1 evőkanál keményítővel, és ha forr a leves, átkanalazunk apránként ehhez a keverékhez egy-két evőkanálnyit, azzal is simára keverjük, majd a lángot kicsire véve a leveshez öntjük folyamatos keverés mellett a tejfölös-keményítős keveréket (ez bonyolultnak tűnik, de valójában az a cél, hogy a keményítő ne csomosódjon be, azt meg így érhetjük el) - aki extrábbra vágyik, az plusz 2 deci tejszínt is keverhet a tejfölbe

még egyszer összeforralom, és kész is, már csak hűteni kell, vízfürdőben vagy türelemmel, hűtőbe csak már lehűtött levest tegyünk (érdemes pl áttölteni lehűtött jénaiba az egészet),

ha nem időben álltunk neki a főzésnek, akkor meg az a titok, h kevesebb vízzel kell elkészíteni a levest, és a kész levesbe nagy mennyiségű jégkockát kell dobálni, így hamarabb lesz hűvös a leves, és tud menni a hűtőbe vagy a fogyasztásra, de a jégkockás verziónál nem illik a levest másnapig eltenni, mert veszélyeket rejthet magában)

0 Tovább

livingkitchen - nem nigella, de főz

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek