fotó: Jakab Krisztina

 

legyünk őszinték, igen bizalmatlan voltam ezzel a süteménnyel, de érdemes volt nem elutasítónak lenni, kifejezetten izgalmas, és szemben a levendula émelyítő ízével (amiatt volt ám az előítélet), a kamilla sokkal elegánsabban érvényesül a süteményben, szemben a levendula agresszivitásával (szegény levendula:)

és akkor nézzük is a receptet, a hozzávalók...

 

a piskótához:

  • 12 tojás
  • 24 dkg liszt
  • egy zacskó (5-10 dkg) szárított kamillavirág(tea)
  • 24 dkg cukor

 

a krémhez

  • 1/2 üveg tokaji aszú ( minél több puttonyos, annál jobb)
  • 250 gr mascarpone
  • 10 dkg cukor (aki édesen szeretné, az adjon hozzá többet, de felesleges)
  • 15 dkg nagyszemű mazsola

 

a sütemény összeállítása:

  • fontos, ehhez előkészület szükséges: a sütés előtt pár nappal keverd össze a lisztet és a szárított kamillavirágot, és hagyd állni, hogy a liszt átvegye a kamilla illatát/ízét
  • pár nap elteltével a hozzávalókból készíts klasszikus piskótatésztát
  • azaz a lisztet szitáld át (a fennmaradó kamillavirágokat dobd ki)
  • a tojások sárgáját keverd simára a cukorral, a fehérjéből pedig készíts kemény habot egy csipet sóval felverve
  • keverd össze a lisztet a tojássárgával, majd óvatosan keverd hozzájuk a tojáshabot is
  • a tésztát felezd meg, és két külön tepsiben (nagyjából 1-1,5 centis lesz a massza beleöntve) 180 fokon süsd készre (fa fogpiszkálóval tudod tesztelni, hogy kész van-e: ha a fogpiszkáló száraz, mikor kihúzod, a tészta kész van)
  • hagyd kihűlni
  • eközben készítsd el(ő) a krémet
  • ehhez a tokajit és a cukrot keverd össze jól, majd közepes lángon kezdd el összefőzni
  • pár perccel később add hozzá a megmosott, megszárítgatott mazsolaszemeket
  • főzd tovább a keveréket, míg sűrű szirupot kapsz
  • hűtsd ki, emeld ki a mazsolaszemek kb. 1/3-át
  • a többi mazsolát és szirupot botmixerrel dolgozd össze a mascarponéval, majd keverd a krémhez az egészben hagyott mazsolaszemeket is
  • kend meg vastagon az egyik piskótát, majd borítsd rá a másikat
  • vágd kockákra, vagy nagyobb kerek szaggatóformával szaggass kis tortákat belőle
  • (ha kerek formákat vágsz, a maradék piskótát felhasználhatod sütinyalóka készítéséhez)

 

hát így, egy igazi újragondolt sütemény, ami bár nem klasszikus, de magyaros az alapanyagválasztástól, hogy ez előnyére válik-e, döntse el mindenki maga


Garamvölgyi Gerda receptje - amúgy meg érdeklődőknek további Gerda receptek itt a livingkitchenen