fotó: Jakab Krisztina

fotó: Jakab Krisztina

 

a mini francia citromtortácskák receptje éppenséggel megegyezik a  francia citromtortáéval, csak ugye mini tortaformában kell sütni, ha nem miniben sütjük, akkor az alábbi mennyiségek 2 tortányi mennyiségre vonatkoznak

a recept és a képen látható megvalósítás Garamvölgyi Gerdáé - a leírás alapján nem nehéz erre rájönni, hogy én nem lehetek a forrás, lévén 185 ml típusú mennyiségeket nem szoktam leírni, nem szólva arról, hogy felverek-e előre tojást a tésztához vagy kinyújtom a tésztát, ahelyett, hogy belenyomkodnám a tortaformába:) és legyünk őszinték, néha nem árt az alaposabb megközelítés. szóval

a tésztához:

  • 340 gr liszt
  • 150 gr puha (szobahőmérsékletű) vaj 
  • 90 gr porcukor
  • 2 egész tojás (felverve)
  • egy csipet só

 

a citomkrémhez:

  • 4 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 250 gr kristálycukor
  • 185 ml tejszín
  • 250 ml citromlé (lehetőleg frissen facsarva, de lehet vegyes citruslé is - narancs, mandarin, grapefruit, stb.)
  • 3 citrom finomra reszelt héja

 

a sütemény összeállítása:

  • a lisztet és a sót szitáld össze a munkalapra
  • fúrj egy lyukat a liszt közepébe, tedd bele a vajat és a cukrot, dolgozd össze jól. A felvert tojásokat is öntsd a vajra, majd kezdd el apránként összedolgozni a liszttel
  • gyúrd addig, míg sima tésztát kapsz, majd csomagold fóliába és tedd a hűtőbe, lehetőleg legalább egy órára
  • hűtés után, lisztes felületen nyújtsd kör alakúra, majd helyezd a kivajazott kerek tortaformába, a széleken a felesleget vágd le
  • melegítsd elő a sütőt 190 fokra, a tészta tetejére tégy zsírpapírt, majd erre nehezéket (szárazbab, rizs, stb), süsd 10 percig, majd emeld le róla a papírt és a nehezéket, és süsd további 3-5 percig, míg a tészta átsül
  • állítsd 150 fokra a sütőt és készítsd el a krémet: habverővel keverd össze a tojásokat és a sárgákat a cukorral, add hozzá a tejszínt, majd a citromlevet és héjat,
  • öntsd a tölteléket a tésztára és süsd 35-40 percig, míg a krém megszilárdul
  • hűtsd ki teljesen - és tálald
ha bárki tejszínmentes irányba menne el, annak pedig katt ide az ennél vadabb ízű citromos sütemény recept irányába

amúgy meg érdeklődőknek további Gerda receptek itt a livingkitchenen