legyünk őszinték, igen bizalmatlan voltam ezzel a süteménnyel, de érdemes volt nem elutasítónak lenni, kifejezetten izgalmas, és szemben a levendula émelyítő ízével (amiatt volt ám az előítélet), a kamilla sokkal elegánsabban érvényesül a süteményben, szemben a levendula agresszivitásával (szegény levendula:)
és akkor nézzük is a receptet, a hozzávalók...
a piskótához:
- 12 tojás
- 24 dkg liszt
- egy zacskó (5-10 dkg) szárított kamillavirág(tea)
- 24 dkg cukor
a krémhez
- 1/2 üveg tokaji aszú ( minél több puttonyos, annál jobb)
- 250 gr mascarpone
- 10 dkg cukor (aki édesen szeretné, az adjon hozzá többet, de felesleges)
- 15 dkg nagyszemű mazsola
a sütemény összeállítása:
- fontos, ehhez előkészület szükséges: a sütés előtt pár nappal keverd össze a lisztet és a szárított kamillavirágot, és hagyd állni, hogy a liszt átvegye a kamilla illatát/ízét
- pár nap elteltével a hozzávalókból készíts klasszikus piskótatésztát
- azaz a lisztet szitáld át (a fennmaradó kamillavirágokat dobd ki)
- a tojások sárgáját keverd simára a cukorral, a fehérjéből pedig készíts kemény habot egy csipet sóval felverve
- keverd össze a lisztet a tojássárgával, majd óvatosan keverd hozzájuk a tojáshabot is
- a tésztát felezd meg, és két külön tepsiben (nagyjából 1-1,5 centis lesz a massza beleöntve) 180 fokon süsd készre (fa fogpiszkálóval tudod tesztelni, hogy kész van-e: ha a fogpiszkáló száraz, mikor kihúzod, a tészta kész van)
- hagyd kihűlni
- eközben készítsd el(ő) a krémet
- ehhez a tokajit és a cukrot keverd össze jól, majd közepes lángon kezdd el összefőzni
- pár perccel később add hozzá a megmosott, megszárítgatott mazsolaszemeket
- főzd tovább a keveréket, míg sűrű szirupot kapsz
- hűtsd ki, emeld ki a mazsolaszemek kb. 1/3-át
- a többi mazsolát és szirupot botmixerrel dolgozd össze a mascarponéval, majd keverd a krémhez az egészben hagyott mazsolaszemeket is
- kend meg vastagon az egyik piskótát, majd borítsd rá a másikat
- vágd kockákra, vagy nagyobb kerek szaggatóformával szaggass kis tortákat belőle
- (ha kerek formákat vágsz, a maradék piskótát felhasználhatod sütinyalóka készítéséhez)
hát így, egy igazi újragondolt sütemény, ami bár nem klasszikus, de magyaros az alapanyagválasztástól, hogy ez előnyére válik-e, döntse el mindenki maga
Garamvölgyi Gerda receptje - amúgy meg érdeklődőknek további Gerda receptek itt a livingkitchenen
Utolsó kommentek