Coming out, nem szeretem a sütőtököt, sőt, utálom a sütőtököt, nagyon kevés ilyen étel van, de a sütőtök pont ilyen. És most sütőtökszezon van, és mindenki szerint sütőtököt kell főzni. Vagy sütni. Hát nem, vagyis egyetlen formában tudok kezdeni valamit a sütőtökkel, éspedig süteményben. Például a tökéletes répatortareceptemben, amelyikben a répa (nyers) sütőtökkel helyettesítve is tökéletes eredményt ad, csak onnantól érdemes sütőtöktortának hívni (próbáltam, és megnyugtatok mindenkit, hogy pont annyira nincs sütőtökíze tőle a tortának, ahogy a répától nincs répaíze). Mondjuk csak ezért nem veszek sütőtököt. Szóval répával így készül. Aki meg sütőtökre vágyik, csinálja meg sütőtökkel.
kép forrása: bakeblogeat.wordpress.com
A receptet anno az allrecipes oldalán túrtam komoly munkával a milliónyi répatorta recept közül, és persze még abban is túl sok cukor volt. Szerintem tehát így érdemes sütni:
- a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, majd egy tálban összekeverünk
- 2 bögre lisztet (lehet fele teljes kiőrlésű és/vagy tönköly),
- 1 bögre (nád)cukrot,
- 2 teáskanál őrölt fahéjat,
- 1 teáskanál sót (tényleg ennyit, elsőre én se akartam elhinni, de kell bele ennyi),
- 1/2 teáskanál sütőport és
- 1 teáskanál szódabikarbónát, majd miután simára kevertük, hozzáadunk
- 1 és 1/2 bögre olívaolajat,
- 4 tojást (ezeket egyesével érdemes belekeverni), majd a legvégén, mikor már összeállt a tészta, hozzáadunk még
- 3 bögre reszelt vagy aprítóval felaprított) sárgarépát (ami lehet sütőtök is, mint írtam) és
- 1 bögre darált (vagy aprítóval felaprított:) diót.
Utolsó kommentek