Elnéztem a receptet, és kicsit mások lettek az arányok, mint a szokványos. Cserébe ez a hókifli igazán ünnepi lett, ugyanis a liszt-mogyoró arány a szokványos 3:1-hez képest 1:1 lett benne. Ami cseppet se tett neki rosszat, kivéve, ha nem szereti valaki a mogyorót. De mi szeretjük.

fotó: livingkitchen.postr.hu

A tésztához összegyúrunk

  • 15 dkg lisztet (lehetőleg ebből 5 dkg legyen teljeskiőrlésű, nálunk teljeskiőrlésű tönköly volt),
  • 15 dkg darált törökmogyorót (a mogyorón legyen rajta a vékony barna héj, annak az íze fontos),
  • 5 dkg porcukrot,
  • 20 dkg puha (de nem olvasztott) vajat
  • és egy csipet sót.
Szerintem kézzel gyúrni a legegyszerűbb, de aki géppel akarja, hát tegye. Ha összeállt a tészta, tegyük félre egy órára, nem muszáj hűtőbe, csak álldogáljon kicsit.
Aztán nekiállhatunk a formázásnak - elvben tenyérnyi gombóconként hurkákat gyúrhatunk belőle, aztán késsel csíkokra vágva formázhatjuk belőle a kifliket, de nekem ez nem ment, a sok mogyoró miatt annál törékenyebb volt a tészta, ezért egyesével kis gombóc-, majd kifliformázás, nem ment lassan, és nagyon helyes kis kiflik lettek belőle. Amúgy létezik hókiflisütőforma is, de szerintem lehet nélküle élni.)
180 fokra előmelegített sütőben sütőpapírra helyezve 15 perc alatt sülnek készre (a talpuk épp megbarnul, de a tetejük villágos maradjon). Még melegen porcukorba forgatjuk a kifliket, és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt dobozba rakjuk őket. Van, aki kihűlés után második réteg porcukorba is forgatja, de nekem már egy réteg porcukorral is túl édes:) (A porcukorba forgatás legegyszerűbb úgy, ha egy kisebb műanyagdobozba teszünk pár kanál porcukrot, és egyszerre 3-4 hókiflit, majd a dobozra rátesszük a tetejét, és kicsit rázogatjuk, tökéletes vékony cukorborítás lesz az eredmény. Porcukrot nem kell minden újabb kör kifliberakás előtt pótolni, csak ha már fogyóban van.)
Nem tudom, megélik-e a karácsony estét az így készült szupermogyorós hókiflik, pedig elvben pár nap állás után nem csak omlós, hanem puha is lesz. Mondjuk legfeljebb sütök belőle egy újabb adagot, csakis a kísérlet kedvéért:)
Ez egy klasszikus karácsonyi aprósütemény, ami laktózmentes vajjal pedig még laktózmentes is.