Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

HÓKIFLI EXTRA

Elnéztem a receptet, és kicsit mások lettek az arányok, mint a szokványos. Cserébe ez a hókifli igazán ünnepi lett, ugyanis a liszt-mogyoró arány a szokványos 3:1-hez képest 1:1 lett benne. Ami cseppet se tett neki rosszat, kivéve, ha nem szereti valaki a mogyorót. De mi szeretjük.

fotó: livingkitchen.postr.hu

A tésztához összegyúrunk

  • 15 dkg lisztet (lehetőleg ebből 5 dkg legyen teljeskiőrlésű, nálunk teljeskiőrlésű tönköly volt),
  • 15 dkg darált törökmogyorót (a mogyorón legyen rajta a vékony barna héj, annak az íze fontos),
  • 5 dkg porcukrot,
  • 20 dkg puha (de nem olvasztott) vajat
  • és egy csipet sót.
Szerintem kézzel gyúrni a legegyszerűbb, de aki géppel akarja, hát tegye. Ha összeállt a tészta, tegyük félre egy órára, nem muszáj hűtőbe, csak álldogáljon kicsit.
Aztán nekiállhatunk a formázásnak - elvben tenyérnyi gombóconként hurkákat gyúrhatunk belőle, aztán késsel csíkokra vágva formázhatjuk belőle a kifliket, de nekem ez nem ment, a sok mogyoró miatt annál törékenyebb volt a tészta, ezért egyesével kis gombóc-, majd kifliformázás, nem ment lassan, és nagyon helyes kis kiflik lettek belőle. Amúgy létezik hókiflisütőforma is, de szerintem lehet nélküle élni.)
180 fokra előmelegített sütőben sütőpapírra helyezve 15 perc alatt sülnek készre (a talpuk épp megbarnul, de a tetejük villágos maradjon). Még melegen porcukorba forgatjuk a kifliket, és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt dobozba rakjuk őket. Van, aki kihűlés után második réteg porcukorba is forgatja, de nekem már egy réteg porcukorral is túl édes:) (A porcukorba forgatás legegyszerűbb úgy, ha egy kisebb műanyagdobozba teszünk pár kanál porcukrot, és egyszerre 3-4 hókiflit, majd a dobozra rátesszük a tetejét, és kicsit rázogatjuk, tökéletes vékony cukorborítás lesz az eredmény. Porcukrot nem kell minden újabb kör kifliberakás előtt pótolni, csak ha már fogyóban van.)
Nem tudom, megélik-e a karácsony estét az így készült szupermogyorós hókiflik, pedig elvben pár nap állás után nem csak omlós, hanem puha is lesz. Mondjuk legfeljebb sütök belőle egy újabb adagot, csakis a kísérlet kedvéért:)
Ez egy klasszikus karácsonyi aprósütemény, ami laktózmentes vajjal pedig még laktózmentes is. 
0 Tovább

MOGYORÓVAJAS KEKSZ

kép forrása: Zesty Cook

Ilyen keksz például csak azért lett, mert a gyerek elszántan állította, hogy élete vágya, hogy legyen itthon mogyoróvaj, mert ő azzal szeretné enni a kenyeret. Hittem is, meg főleg nem is, de jófej vagyok, és szembejött pont a boltban, miután hónapok óta ígérgettem, és persze kiderült, hogy nem is finom... szerinte legalábbis. Na most 20 dkg mogyoróvaj az nagyon veszélyes, ezért inkább kekszbe öltem, miután oda és vissza átfésültem a netet receptekért. Az eredmény egy igen vállalható, kellemesen édes-sós keksz lett, amelyet ha nem lett volna jobb dolgom, még tökéletesebbé tehettem volna egy kis mogyoró-sóskaramell díszítéssel, ahogy ezt Strawberrynél láttam, de mindennek van határa.

A keksz tésztáját érdemes a sütés előtti napon elkészíteni, mert muszáj lehűteni, de persze pár óra a hűtőben elegendő, ha túl későn kapnánk észhez.

A tésztához (kézzel vagy géppel) simára keverünk

20 dkg mogyoróvajat,

12,5 dkg puha vajat,

2 egész tojást,

1 púpozott kávéskanál t,

10 dkg nádcukrot,

25 dkg lisztet (fele lehet teljeskiőrlésű tönköly) és

1 teáskanál szódabikarbónát,

majd a szépen összeállított tésztát fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe.

Mogyoróvajból használjuk el az otthoni polcon találhatót, de ha csak emiatt veszünk , akkor a darabosabb ("chunky") fajtát érdemes választani. Elszántabban a liszt egy részét őrölt mogyoróval helyettesíthetik.

A kekszek elkészítése innetől se bonyolódik nagyon: gyúrjunk egyforma diónyi golyókat a lehűtött tésztából, majd sütőpapírra tegyük, egymástól mindenképp távolságot tartva, és egy villával két lépésben lapítsuk le a golyókat, így csinos négyzetháló minta kerül a tetejére.

Sütéshez melegítsük elő a sütőt 180 fokra, tegyük be a fenti módon előkészített kekszeket, és 15-20 perc alatt világosbarnára süssük őket, figyeljünk nagyon, mert ha elkezd sötétedni, akkor nagyon kemény kekszet kapunk végeredményként.

0 Tovább

EGYSZERŰ, DE NAGYSZERŰ BROWNIE

10 dkg vajat vízgőz felett felmelegítünk, adunk hozzá (valódi) vaníliáscukrot, 15 dkg jó minőségű étcsokoládét és 20 dkg nádcukrot (az étcsoki miatt kell a 20 dkg), mikor ez szépen összeolvad a vízgőz és a keverés hatására, a vízgőzről levesszük és (ha van türelmünk, megvárjuk, míg kihűl, persze nincs türelmünk, ezért rögtön) belekeverünk 3 egész tojást, csipet sót és 12,5 dkg lisztet - amibe előtte belekeverünk egy teáskanál sütőport, és szép egyenletesre keverjük,

 

ha  a tészta kész, belekeverünk 10 dkg törökmogyorót vagy diót,

 

kivajazott tepsibe rakjuk, 30 centis átmérőjűben is működik, akkor vékonyabb lesz az elkészülő brownie, érdemes kicsit kisebb tepsit használni az átlagosnál,

 

és 20-25 perc alatt, 180 fokos sütőben készre sütjük, a kész azt jelenti a brownie esetén, hogy a közepe kicsit még ragacsos marad,

 

a sütemény egyetlen hibája, hogy iszonyú gyorsan bír elfogyni - tálalhatjuk vaníliafagyival, ha nem bírunk magunkkal

 

latsia receptje via anna - kis módosításokkal persze:)

0 Tovább

livingkitchen - nem nigella, de főz

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek