Már mindenki a karácsonyi sütemények lázában ég - de van, aki nem ússza meg, hogy decemberben születésnapi tortát süssön, na azoknak ajánlom jó szívvel ezt a csokitortát, klasszikus is, mert csokitorta, de mégsem túl tömény, szóval marad hely a karácsonyi sütiknek is.
A legegyszerűbb a krémet és a tésztát előző nap elkészíteni, de ha van idő a kihűtésre a célnapon, akkor aznap is készülhet.
Sorrendben előbb a krém készítendő el, ami végül egy tejszínes ganache valójában:
- 3 dl tejszínt meglangyosítunk,
- 15 dkg étcsokoládét beletördelünk, és addig melegítjük, míg a csokoládé szépen megolvad, közben néha kevergessük, fontos: ne forrjon a cucc, elég hamar szép sima az egész, akkor vegyük le a lángról, és tegyük félre hűlni.
kép forrása: VancityAllie
Ekkor jöhet a tészta rész, ami Nigella old-fashioned chocolate cake receptjén alapul. Kézi habverővel (akik ennyire nem old-fashioned style-t nyomnak, azok tőlem gépi habverővel is dolgozhatnak) összedolgozzuk a tészta hozzávalóit, sorrendben:
- 20 dkg nádcukrot,
- 1 csomag vaníliáscukrot,
- 2 egész tojást,
- 150 g joghurtot,
- 175 g vajat,
- 4 dkg sötét kakaóport és
- 20 dkg lisztet, amiben előzőleg 1-1 teáskanál sütőport és szódabikarbónát elkevertünk.
A simára dolgozott tésztát tegyük egy kivajazott-kilisztezett normál méretű kerek-kapcsos tortaformába, és 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre, a tűpróbűnál a tűnek száraznak kell lennie, ez légkeveréses sütőben kb. 35 perc, de azért 25 perc után kezdjünk el tűpróbázni.
(Nigella szerint nem egyszerre, hanem 2 lépésben kell sütni a lapokat, de ezt én akkor se tenném, ha nem este 10-kor szórakoznék tortasütéssel, mert azért az old-fashioned résznek is van határa).
A kész tésztát a formában kihűtjük (tényleg ott, addig nem piszkáljuk), és mikor a tészta és a tejszín-csoki keverékünk is kihűlt, akkor jön a torta összeállítása. Ehhez előbb (inkább gépi) habverővel sűrű krémet habosítunk a tejszínes csokoládéból, óvatosan, nehogy vaj legyen belőle! Ezután kettévágjuk a tésztát, es az első réteget megkenjük a krém kb. kétharmadával, rátesszük a másik réteg tésztát, és a maradék egyharmadnyi krémmel még átkenjük a torta tetejét és oldalát.
Elszántak csokiforgáccsal díszíthetik.
Utolsó kommentek