A kókuszgolyó az olyan maradék cukrászipari termék. Meg a darált háztartási keksz, mint alapanyag, hát én azt sose értettem. Szóval sose jutott eszembe készíteni. Mondjuk lagzikban találkoztam már remek verziókkal (a mazsolás volt belőle a kedvencem), de fogalmam se volt (na jó, sejtésem azért igen), hogy mitől voltak ehetőbbek egyes esetekben. A gyerek persze kókuszgolyó rajongó. Innentől érthető, hogy mikor Édesemnél belefutottam a luxuskivitelű változatba, jó ötletnek tűnt, hogy legyen kókuszgolyó a zsúrján, biztos más gyerek is örülni fog neki.

Gyerek pedig azóta követelte az ismétlést, és mivel az első alkalommal is aktívan részt vett az elkészítésben, a második alkalommal már teljesen egyedül akarta elkészíteni, úgyhogy minimális felnőtt felügyelettel készültek el a képen is látható darabok. Szóval nem csak finom ez az extra verzió, hanem egyben gyerekjáték is a megvalósítás.

kép: livingkitchen.postr.hu

Bár Édesem receptje volt a kiindulás, azonban nálunk kevesebb fajta alapanyag került beépítésre, ami azonban a zseniális kiindulópont, az a kókuszos omlóskeksz (győri édes zabfalatok, amit sima omlóskeksz+5 evőkanál finomra darált kókuszreszelékkel is lehet helyettesíteni. Na de a részletek: 25 db kisebb kókuszgolyóhoz

  1. 20 dkg kókuszos omlóskekszet finomra törünk - lehet darálni vagy aprítózni, de sodrófával is tökéletes az eredmény (ez utóbbi esetben érdemes a kekszet dupla nejlonzacskóba helyezni előtte)
  2. hozzákeverünk 5 dkg puha vajat
  3. 3 teáskanál jó minőségű kakaóport
  4. ízlés szerinti mennyiségben (és fogyasztói közönséget tekintetbe véve) rumot vagy rumaromát
  5. 3-4 dkg megolvasztott jó minőségű étcsokoládét
  6. és apránként annyi tejszínt adunk hozzá, hogy egy jól fomázható masszát kapjunk (az annyi tejszín az legalább 1 dl, szóval 2 dl tejszínünk legyen kéznél, ha nincs, akkor a vaj mennyiségét lehet kicsit növelni)
  7. a kész masszából ügyesen golyócskákat formálunk, és bio kókuszreszelékbe hempergetjük azokat (tényleg nem érdemes ezen spórolni, aki egyszer kipróbálja, hogy a faforgács szárazságú kókuszreszelékszerűségekhez képest a bio boltban kapható verziók mennyiben mások, azt utána már nem kell erről győzködni)
  8. aztán lehet is fogyasztani, akár azonnal, mazochistábbak hűtőben több napig is tárolhatják.