Nos, nem egy laza vacsora, nem bírtam megenni az adagomat belőle, csak egy kis pihenéssel. A sajtos nokedli, ami a sípályákon és az osztrák meg német útmenti fogadókban käsespätzle néven fut (és kis egyszemélyes serpenyőben szokták tálalni), a tojásos nokedlinkhez hasonló húsmentes étel, azzal a különbséggel, hogy a belekerülő sajt miatt még salátával fogyasztva sem lesz belőle könnyed tavaszi vacsora, de télen is inkább ebédre együk:)
fotó: livingkitchen.postr.hu
Amúgy gyorsan megvan, szóval egy hétvégi kirándulás után gyorsan összedobható. Első lépésben készítünk egy lágy nokedlitésztát mondjuk 4 főre (vagy átszámoljuk az adagot, ezt a receptet azért szeretem, mert remekül számolható belőle a kisebb adag is), ehhez gyors mozdulatokkal összedolgozok
- 50 dkg lisztet,
- 25 dkg hideg vizet,
- 4 tojást,
- 1 evőkanál (olíva)olajat és egy csipet sót.
Fontos, hogy tényleg csak lazán keverjük össze az alapanyagokat, mert ha túl sokat dolgozunk a tésztán, akkor kemény nokedli lesz a végeredmény. A lágy nokedlitészta egyébként azt jelenti, hogy épp csak elválik az edény oldalától, de a fenti arányokkal nagyot nem lehet hibázni.
Tegyük félre a tésztát, és
- tegyünk fel jó sós vizet melegedni, amiben majd kifőzzük a nokedliket, közben
- 2 fej hagymát szeleteljünk vékonyra, és lehetőleg egy vas serpenyőben 3-4 dkg vajban süssük ropogósra, és szedjük ki egy tálkába a hagymát, de a serpenyőre még szükségünk lesz, hagyjuk benne a bennemaradt vajat,
- reszeljünk le 25-30 dkg sajtot, szerintem úgynevezett bergkäse-ét, de ementáli az elterjedt megoldás mainapság, de szóval mindenképp kicsit aromásabb sajtot válasszunk, mert egyébként elég érdektelen lesz a végeredmény.
Utolsó kommentek