Nos, nem egy laza vacsora, nem bírtam megenni az adagomat belőle, csak egy kis pihenéssel. A sajtos nokedli, ami a sípályákon és az osztrák meg német útmenti fogadókban käsespätzle néven fut (és kis egyszemélyes serpenyőben szokták tálalni), a tojásos nokedlinkhez hasonló húsmentes étel, azzal a különbséggel, hogy a belekerülő sajt miatt még salátával fogyasztva sem lesz belőle könnyed tavaszi vacsora, de télen is inkább ebédre együk:)

fotó: livingkitchen.postr.hu

Amúgy gyorsan megvan, szóval egy hétvégi kirándulás után gyorsan összedobható. Első lépésben készítünk egy lágy nokedlitésztát mondjuk 4 főre (vagy átszámoljuk az adagot, ezt a receptet azért szeretem, mert remekül számolható belőle a kisebb adag is), ehhez gyors mozdulatokkal összedolgozok

  • 50 dkg lisztet,
  • 25 dkg hideg vizet,
  • 4 tojást,
  • 1 evőkanál (olíva)olajat és egy csipet sót.

Fontos, hogy tényleg csak lazán keverjük össze az alapanyagokat, mert ha túl sokat dolgozunk a tésztán, akkor kemény nokedli lesz a végeredmény. A lágy nokedlitészta egyébként azt jelenti, hogy épp csak elválik az edény oldalától, de a fenti arányokkal nagyot nem lehet hibázni.

Tegyük félre a tésztát, és 

  • tegyünk fel jó sós vizet melegedni, amiben majd kifőzzük a nokedliket, közben
  • 2 fej hagymát szeleteljünk vékonyra, és lehetőleg egy vas serpenyőben 3-4 dkg vajban süssük ropogósra, és szedjük ki egy tálkába a hagymát, de a serpenyőre még szükségünk lesz, hagyjuk benne a bennemaradt vajat,
  • reszeljünk le 25-30 dkg sajtot, szerintem úgynevezett bergkäse-ét, de ementáli az elterjedt megoldás mainapság, de szóval mindenképp kicsit aromásabb sajtot válasszunk, mert egyébként elég érdektelen lesz a végeredmény. 
Ha megvagyunk a fentiekkel, valószínűleg már a víz is forr, elkezdhetjük legyártani a nokedlit, ki-ki saját szokásai szerint, nokedliszaggatóval, vágódeszka+kés segítségével vagy simán kanállal szaggatva (én a vágódeszkás megoldásra szavazok) - kicsi nokedliket készítsünk, és kis adagokban főzzük ki.
Ha egy adag nokedli kész, szűrjük le, kanalazzuk át a serpenyőbe, és szórjuk meg egy adag sajttal, nokedli, sajt, nokedli, sajt, amíg van a tésztánkból, 4 főre 8-10 részletben készülök én el, de nem is használok nagy lábost a kifőzéshez. Ezen a a ponton egy fakanállal folyamatosan kevergetve kicsit (tényleg max. 1-2 perc) még melegítsük-pirítsuk át a serpenyőben a nokedlit, itt lesz fontos, hogy vas (esetleg teflon) serpenyővel dolgozzunk, mert a sajt odakap könnyen (persze attól lesz igazán finom). Tálalás előtt tegyük a tetejére a sült hagymát, daráljunk rá frissen borsot és szórjuk meg apróra vágott snidlinggel, és aztán jó étvágyat. Éhesek nem maradunk utána, az biztos.