fotó: livingkitchen.postr.hu

nekem a kelttészta szerintem már mindig az örök misztikum marad, de köszönhetően elszánt társaimnak a konyhában nem kell róla lemondanom, egyedül nem állnék neki, az tuti, ez a kalács nem először készült, de most már kiforrottnak mondható a recept, úgyhogy nézzük, hogy készül ez a húsvéti elmaradhatatlan hozzávaló

az első dolog, hogy legyen időnk az elkészítésre, ez azt jelenti, hogy összesen majd 3 óránkat veszi majd el a kalács készítése, persze nem ennyi vele a munka, csak a kelesztések miatt mindenképp érdemes tervezni az időt, de még ennél is több idő kell valójában, mert az elkészítés kezdetekor az alapanyagok egy részének szobahőmérsékletűnek kell lennie, szóval ha a hűtőből vesszük elő őket, akkor a felmelegedésük szintén valamennyi idő

na de nézzük a tényeket:

1. egy tálkába vagy pohárba beletöltünk 250 ml szobahőmérsékletű tejszínt (vagy 200 ml tejszín és 50 ml langyos víz keverékét), belemorzsolunk 3 dkg szobahőmérsékletű friss élesztőt, adunk hozzá egy teáskanál (nád)cukrot, és félretesszük, hogy elkezdjen "felfutni" (na ez a bajom a kelttésztákkal, ezek a titokzatoskodós kifejezések:) - szóval azért tesszük félre, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni

2. közben egy tálba beleszitálunk fél kg lisztet (ha nem szitálunk, csak rakunk, az se baj, de a szitálástól azért tényleg levegősebb lesz a tészta), adunk hozzá 1 teáskanál t, és a közepébe csináljunk egy krátert, mert az úgy menős (lisztből még kelleni fog, szóval hagyjuk elöl a lisztet ezen a ponton:)

3. és hogy ne teljen feleslegesen az időnk, 5 dkg vajat vízfürdőn (vagy mikróban, kinek mi esik kézre) megolvasztunk, és a vajat félretesszük hűlni

4. mikor itt tartunk, addigra az élesztő elkezdett dolgozni, úgyhogy a tál lisztünk közepében kialakított kráterbe öntsük bele az élesztős tejszínt, és fakanállal keverjük el az egészet, takarjuk le egy konyharuhával, és tegyük félre pihenni az egészet 20 percre - ne legyen huzatban, ne legyen hidegben, egy normális szobában vagy a konyhában remekül elkezd dolgozni

5. és mielőtt elmegyünk, hogy valami kellemessel töltsük a felszabaduló 20 percünket, előbb még a tejszínes-élesztős tálkába tegyünk 5-8 dkg (nád)cukrot (édesszájúság függvénye a mennyiség, ennél többet azonban ne), és üssünk bele 2 egész tojást meg egy fehérjét, a maradék sárgáját pedig tegyük félre, azzal fogjuk sütés előtt lekenni a kalácsot

6. ha letelt a 20 perc, a lisztes-tejszínes-élesztős keverékünk kicsit megemelkedett, azt kell lássuk, de még ne aggódjunk, ha nem elég látványos az eredmény, a következő körben már az lesz, adjuk a keverékhez a tojás-cukor keverékünket és a korábban már megolvasztott, de már nem forró vajat, és kézzel (finnyásabbak géppel) gyúrjunk belőle pár perc alatt szép hólyagos tésztát (magától lesz hólyagos, ne aggódjunk a hozzávalók okán:), a tészta akkor jó, ha magától elválik a kezünktől/tál oldaláról, ha ragacsosabb, akkor folyamatos gyúrás mellett adjunk hozzá púpos evőkanalanként lisztet, amíg el nem érjük ezt a nem ragacsos állagot

7. ha a tésztát megfelelőnek találjuk, akkor a tetejére szórjunk vékonyan lisztet (hogy majd ne ragadjon a konyharuhához:), takarjuk le konyharuhával, és ismét tegyük valami csendes, nyugodt, nem hideg sarokba, és élvezzük a ránk szakadó 40 perc nyugalmat

8. ha letelt a 40 perc, szépségesen megnőtt tésztakupacot lelünk a konyharuha alatt, eddigre legyen döntésünk arról, hogy hány fonatos kalácsot szeretnénk, a fenti fotón egy sima héromfonatost látunk, ami körformára lett alakítva, igen látványos, és egyszerű, de elszántabbak nekiállhatnak 6 fonatosnak például, arra itt egy remek videó - szóval annak függvényében, hogy hány fonatos lesz, annyi egyenlő darabra szedjük a tésztát, és alaposan lisztezett gyúródeszkán, egyéb felületen szép hosszú, kb. 2 centi átmérőjű rudakat nyújtunk belőle

9. a tepsibe sütőpapírt teszünk, és a legegyszerűbb, ha már a rudakból a tepsiben fonjuk a kalácsot, értelemszerűen a fonás eleje-végét érdemes szorosabban összetapasztani, hogy ne nyíljon szét majd a kalácsunk, a körfonásnál a sima hármas fonás végén kell a kalács két végét egymásba fonni

10. ha kb. úgy néz ki a fonat, ahogy szeretnénk, akkor konyharuhával lefedjük, a tepsit a konyhába visszük most már, de még mindig nem tesszök a sütőbe, hanem adunk neki még 30 percet, hogy ebben az állapotban is keljen, de közben a sütőt már bekapcsoljuk, hogy felmelegedjen 180 fokra

11. ha letelt a fél óra, levesszük róla a konyharuhát, és a korábban félretett tojássárgájával szépen megkenjük, és betoljuk a már meleg sütőbe

12. sütőfüggő, de nekünk 180 fok légkeverésen 30 perc alatt tökéletesre sült, szóval érdemes odafigyelni rá, ha a teteje nagyon pirulna, akkor 20 percnél egy alufóliát érdemes rátenni a tetejére (nem rásimítva, csak úgy simán rárakva) - a sütési idő amúgy 30-40 perc sütő függvényében, de ezt tényleg ki kell tesztelni

hát valahogy így, nem is olyan rémesen nehéz:)

fotó: livingkitchen.postr.hu

bevásárlólista:

  • ~60 dkg liszt
  • 2 vagy 2,5 dl tejszín
  • 3 db tojás
  • 1 kocka élesztő
  • ~10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj