kép forrása: zefir2.blogol.hu

alaprecept ez, plusz jól is fagyasztható, ami szintén szimpatikussá teszi, ha már nekiállunk, csináljunk dupla adagot

az, hogy milyen húsból készíti az ember, majdnem szabadon választható, én talán a csirkét nem ajánlom, mert az túl száraz, de darált pulykacomb vagy pulykamell vagy malac vagy marha, mind garantálják a sikert (ennél az ételnél ugye nem a húson dől el minden), ami meggondolandó az a fele-fele megoldás, azaz kétféle hús legyen a darálthúsban, 4 főre 50-60 dkg hús kell,

és akkor:

kb. 8-10 deka (lehetőleg nem hosszú szemű, sokkal inkább ragacsosságra hajlamos) rizst kis olajon "megpirítunk", felöntjük épp csak annyi vízzel, amennyi ellepi, és odafigyelve addig főzzük, míg ezt a vizet felveszi a rizs, keverni kell, de nem kell a rizsnek megpuhulnia ennél a résznél

eközben 2 fej vöröshagymát felaprítunk, egy nagy tálba öntöm, megy bele a fenti húsmennyiség, kb. 1 kávéskanál só, kis őrölt bors, 1 tojás, és ha a rizs "elkészült" (azaz "előfőzött" lett vmennyireg) akkor az is, és annyi zsemlemorzsa, hogy ne legyen ragacsos a massza, alaposan összekeverjük, és féretesszük minimum félórára

mikor eleget állt a hús, akkor egy jó magas falú lábosban kis lángon 2 evőkanál lisztet világosra pirítunk (tényleg világosra), lehúzzuk a lángról, hozzákeverünk 200 gr jó minőségű paradicsompürét, simára keverjük, visszatoljuk a lángra és folyamatos keverés mellett szép lassan felöntjük minimum 2 liter (úgyis egy csomó el fog párologni) jó hideg vízzel (ha nem hideg a víz, csomós lesz, ha rossz a sorrend csomós lesz)

ha felforrt, megy bele friss zellerzöld (muszáj:), só, cukor (ez tényleg ízlés szerint, kóstolgatni kell, kezdők a cukrot evőkanalanként, sót kávéskanalanként érdemes, hogy betegyék), kis lángra tesszük

miközben várjuk, hogy felforrjon a paradicsomszósz, még egyszer átgyúrjuk/átkeverjük a húsos masszát, és pingponglabdánál nem nagyobb gombócokat gyártunk, amelyeket felforrás után egyenest bele a szószba dobálunk sorba egymás után, aki türelmetlen, csinálhat nagyobb gombócokat is persze

az utolsó húsgombóc belehelyezése után kb. még 40 percig rotyogtatjuk az egész cuccot

sima héjában főtt krumplival kell enni, oké, előtte azért le lehet szedni a krumpliról a héját

ha nagyon nincs kéznél zsemlemorzsa, akkor gríz is jó, de akkor kevesebbet érdemes használni, lágyabbra hagyni a masszát, sőt, én hagytam ki belőle már a rizst is, elsőre felháborodást szült, de volt, amikor kifejezetten legyen rizs nélkül igénybejelentés lett ezt követően

original recipe by Törp