Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

CSOKIS-ZABPELYHES KEKSZ PETTSON ÉS FINDUSZ NYOMÁN

Azért csak nyomán, mert amikor ezt a kekszet készítem, akkor - többek között - a csokoládéval nem bevonom a kekszeket, hanem beledarabom (vagy újabban beleolvasztom), cukorszirupot csak ezért nem gyártok, a tej nálunk ritka vendég, egy ilyen kekszért nem veszek, inkább tejföllel  vagy joghurttal helyettesítem, teljes őrlésű lisztet én süteményhez sose használok magában, és nem turmixszal dolgozom el a masszát, mert szerintem a zabpelyhes keksz lényege a zabpehelyre való ráharapás (bár erősen gyanítom, hogy a turmix a receptben fordítási hiba).


Szóval efféle körülmények (nem) léte ellenére is szokott lenni csokis-zabpelyhes kekszünk, finom is, Pettsonnak és Findusznak is ízlene, és így készül:

  • bekapcsolom a sütőt 200 fokra,
  • közben 15 dkg vajat felolvasztok (vízfürdőn a legegyszerűbb), 
  • elkeverek benne 15 dkg - lehetőleg apró szemű - zabpelyhet, és hagyom (majdnem teljesen) kihűlni (ez a felolvasztós, zabpehellyel állni hagyós ötlet az eredeti receptből jön, és jót tesz a végeredménynek), 
  • hozzáadok 15 dkg lisztet (fele lehetőleg teljes őrlésű), 
  • 1 teáskanál sütőport (amit elkevertem előtte a lisztben), csipet t,
  • 15 dkg nádcukrot
  • egy kis pohár (150 gr) tejföl vagy joghurtot, alaposan összekeverem, eléggé sűrű massza lesz, de nem aggódom, 
  • majd hozzáadok 5 dkg apróra darabolt étcsokoládét, és azt is egyenletesen elkeverem benne - ez az utolsó lépés mostanában úgy változott, hogy a csokoládét még az elején összeolvasztom a vajjal, kisebb korúaknak ez a verzió jön be jobban,

A közben felmelegedett sütőben sütőpapírra teáskanállal gombócokat pakolok egymástól ideális távolságra, mert megnőnek rendesen, és a 200 fokos sütőben 12-15 percig sütöm (míg az alja-széle barnulni kezd. Ebből a mennyiségből 20-25 db keksz lesz, ha jól eltaláljuk a méretet, és nagy sütőtepsit használva két körben süthető ki ragadásveszély nélkül ez a mennyiség.

Langyosan a legfinomabb, főleg a csokidarabos verzió esetén, mert akkor a csokoládé még kicsit folyós a kekszben, de nem langyosan se veszt sokat élvezeti értékéből, csak nem nagyon marad olyankorra általában.

A tejfölt/joghurtot és a vajat laktózmentesre cserélve laktózmentes lesz a keksz.

0 Tovább

ÁFONYÁS-CSOKOLÁDÉS MUFFIN

Van a bevált csokis muffin, amit szoktam csokoládé helyett gyümölccsel készíteni, de miért ne lehetne csokis is, meg gyümölcsös is ugyebár? Aktuális nehezítő tényező, hogy laktózmentes diéta ütötte fel a fejét a családban, ami csak kicsit problémás, mert tejből, vajból, tejfölből és joghurtból könnyű laktózmenteshez jutni, szóval azért az ad mozgásteret.

A szokásos receptemmel amúgy egy bajom szokott lenni, hogy nem 12, hanem 14-15 muffin lesz belőle, ami nem zavarna, ha nem 12 darabos muffinforma-készletem lenne (a muffintepsi annyira magasan van, hogy valahogy mindig elfelejtem, hogy azt is használhatnám:).

Gondoltam, kicsit finomhangolok a recepten, hogy 12 darab legyen az eredmény. Igen, ebből már mindenki sejtheti, hogy nem sikerült, szóval íme a 10 darab muffint eredményező recept.

Összekeverjük a hozzávalókat:

  • 1/2 bögre lisztet
  • 1/2 bögre teljes kiőrlésű tönkölylisztet (nem érdemes elcsalni, tényleg hozzáad az ízhez, nem muszáj tönköly legyen, de teljes kiőrlésű)
  • 1/2 bögre zabpelyhet (az apróbb méretűt érdemes - most csak nagyobb méretű volt itthon, de nem volt zavaró)
  • 1/2 teáskanál sütőport
  • 1/2 teáskanál szódabikarbónát
  • csipet sót
  • 5 dkg étcsokit apróra darabolva
  • 5 dkg kékáfonyát
  • 1/3 bögre (nád)cukrot (én szemre mérem, több, mint negyed, kevesebb, mint fél:)

Ha ez megvan, utána hozzákeverünk

  • 1,5 dl joghurtot
  • 1/3 bögre olívaolajat
  • 1 egész tojást

A kész tésztának lágynak, könnyen kanalazhatónak kell lennie. Ha megvagyunk, kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, és míg előmelegszik, állhat kicsit a tészta (így a zabpehely meg tudja szívni magát nedvességgel, többek között). Mikor a sütőnk már elég meleg, a tésztát még egyszer átkeverjük, aztán mehet a muffinformákba, és sütő függvényében 20-35 percig süssük, 20 percnél erdemes tűpróbázni.

Laktózmentes verzióhoz: a joghurtot kell laktózmentesre cserélni.

0 Tovább

TEJMENTES SÁRGABARACKOS-ÁFONYÁS MUFFIN

kép forrása: gardenofeaden.blogspot.hu

Vendégségbe készültem, ahol a házigazda átmenetileg tejmentes diétén van, szóval gondoltam, tejmentes süteménynek örülni fog, mert múltbeli tapasztalataim alapján tudom, hogy az nem egyszerű élet. Nem volt kedvem tejmentes margarinnal dolgozni, mióta nálunk vaj kerül mindenbe, amibe csak kerülhet, nincs sok kedvem margarint a házba hozni, na de a muffint olívaolajjal készítem, szóval valójában könnyen tejmentessé varázsolható. Nem kaptam zabtejszínt, de ha kaptam volna, akkor egyszerűen ezt a receptet csináltam volna meg, és a tejfölt zabtejszínre cseréltem volna.

Ehelyett egy kicsit módosítottam az arányokon, és így készült el 12 darab remek darab:

  • negyed kiló sárgabarackot kimagoztam és nyolcadoltam, mellészórtam 15 dkg áfonyát, és félretettem, hogy összeállítsam a tésztát:
  • fakanállal habosra kevertem 3 egész tojást, 1/3 bögre (nád)cukrot, 3 teáskanál vaníliáscukrot és 1/2 bögre olívaolajat
  • majd hozzákevertem 1 és 1/4 bögre lisztet, 1/2 bögre zabpelyhet, 1/2 teáskanál sütőport, 1/2 teáskanál szódabikarbónát és csipet sót
  • a kész tésztába beleforgattam a gyümölcsöt, és félretettem addig állni, míg a sütőn bemelegedett 200 fokra
  • mielőtt a muffinformákba kanalaztam volna a tésztát,, még egyszer átkevertem a kicsit lazult tésztát (lévén dolgozott a szódabikarbóna és a sütőpor),  és légkeveréssel 18-20 perc alatt készre sütöttem
0 Tovább

SÁRGABARACKOS-SZEDRES MUFFIN

kép forrása: rawcandy.wordpress.com

persze lehetne másféle, például cseresznyés vagy ribizlis, de most sárgabaracknak van a szezonja, és amellé meg dukál valami bogyós, áfonya és szeder volt itthon, a szederre szavaztam

jó negyed kiló sárgabarackot kimagozunk és nyolcadolunk, mellészórunk 10 dkg szedret, aztán nekiállunk a tésztának

fakanállal habosra keverünk 2 egész tojást, 1/2 bögre (nád)cukorral, 1 teáskanál vaníliáscukorral, 1/2 bögre olajjal és egy 150 gr-os tejföllel

majd hozzákeverünk 1 és 1/2 bögre lisztet, 1/2 bögre (apróbb méretű) zabpelyhet, 1/2 teáskanál sütőport, 1/2 teáskanál szódabikarbónát és csipet sót

a kész tésztába beleforgatjuk a gyümölcsöt, és félretesszük addig állni, míg a sütőnk eléri a 200 fokot

ha a sütő elég meleg, még egyszer átkeverjük a kicsit lazult tésztát (lévén dolgozott a szódabikarbóna és a sütőpor), muffinformákba kanalazzuk a tésztát, és légkeveréssel 16-18 perc alatt készre sütjük

a fenti mennyiség nekem 16 muffin, nem bírok rájönni, hogy tudna 12 lenne, de a 16 is elfogy:)

0 Tovább

CSOKIS (VAGYIS CSOKICSIPSZES) MUFFIN

kép forrása: Big, Bold, Beautiful Food

A legtöbb recept szerint elvben persze a száraz és a nedves hozzávalókat külön kell kikeverni, és utána egybeönteni, de ez a muffingyártásnál totális felesleges szemfényvesztés. Ma reggelire csokisat készítettünk, 45 perc alatt mindenestül kész volt, oké, még melegen kezdtük el enni, de a megolvadt csoki miatt akkor a legjobb...

A következő sorrendben összekeverjük a hozzávalókat:

  • 1 és 1/2 bögre liszt
  • 1/2 bögre zabpehely (az apróbb méretűt érdemes - és közben gondoljunk arra, hogy milyen egészséges lesz így a muffin)
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet
  • 10 dkg étcsoki apróra darabolva, tördelve (vagy csokicseppek vagy étcsoki és tejcsoki vegyesen, nálunk most került bele egy csokimikulás is, ami fontos, a nagyon magas kakaótartalmú - 55% feletti - étcsokik nem olvadnak meg eléggé, szóval az nem való bele)
  • 1/2 bögre (nád)cukor
  • 1 teáskanál vaníliáscukor

ezt szép  összekeverjük, és jöhetnek sorban a "nedves" hozzávalók (lehet más a sorrend, csak mindet szépen keverjük bele)

  • 1 kis doboz tejföl (vagy 1/2 bögre tej)
  • 1/2 bögre olívaolaj (vagy 10 dkg vaj megolvasztva)
  • 2 egész tojás

ha szépen kikevertük, akkor kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, és míg előmelegszik, hagyjuk állni a tésztát (muszáj, többek között a zabpehely miatt is, mert az meg kell szívja magát nedvességgel, meg egyenletesebb tésztát kapunk így), kb. 15 perc múlva a sütőnk is elég meleg, a tészta is kicsit megduzzadt, még egyszer érdemes átkeverni, aztán mehet a muffinformákba, és sütő függvényében 20-25 percig süssük, 20 percnél erdemes tűpróbázni

és legalább kicsit várni, h ne iszonyú forrón kezdjük el enni

0 Tovább

CSERESZNYÉS MUFFIN - HA MÁR SZEZON VAN

forrás: www.thebestjuicerreviews.comrégebben külön kevertem a muffin száraz és nem száraz hozzávalókat, de ma már nem teszek így, az eredmény továbbra is hibátlan, tegnap cseresznyés muffin készült, köszönhetően annak, hogy nagy adag cseresznyével tértünk haza egy vendégségből

első körben az ember kimagoz fél kiló édesebb fajta feketecseresznyét (vizes, germerzdofi stílusú cseresznyék erre a célra alkalmatlanok!)

második körben egy másik tálban kézi habverővel  vagy fakanállal habosra kever 2 egész tojást, 1/2 bögre (nád)cukorral, 1 teáskanál vaníliáscukorral, 1/2 bögre olajjal és egy 150 gr-os tejföllel

majd hozzákever 1,5 bögre lisztet, 1/2 bögre (apróbb méretű) zabpelyhet, 1/2 teáskanál sütőport, 1/2 teáskanál szódabikarbónát és csipet sót

és beleforgatja a cseresznyét, félreteszi állni, addig a sütőt 200 fokra előmelegíti

aztán meg könnyed 16-18 perc alatt légkeveréssel készre süti az előtte muffinformákba kanalazott tésztát

fontos: a fenti végeredmény nem túl édes muffinokat eredményez, de fogyási sebességükön ez nem látszik

0 Tovább

livingkitchen - nem nigella, de főz

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek