Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

SZEDRES BROWNIE

kép: livingkitchen.postr.hu

nem valami fotogén cucc, de eléggé finom, szupercsokis, de gyümölcsös is, az aktuális 30+ fokos időjáráshoz remekül illik, ha amúgy az ember lánya valami csokoládésra vágyik - a gyümölcs jótékonyan könnyeddé teszi

a tészta a már bevált recept alapján készült, csak ahelyett, hogy diót vagy mogyorót kevertem volna bele, a tetejére szórtam 15 dkg szedret, aztán hajrá, ment a sütőbe

tnx az ötletért illdiinek, ja és állítólag másféle gyümölccsel is működik, sárgabarackkal például muszáj tesztelni

0 Tovább

SÁRGABARACKOS-SZEDRES MUFFIN

kép forrása: rawcandy.wordpress.com

persze lehetne másféle, például cseresznyés vagy ribizlis, de most sárgabaracknak van a szezonja, és amellé meg dukál valami bogyós, áfonya és szeder volt itthon, a szederre szavaztam

jó negyed kiló sárgabarackot kimagozunk és nyolcadolunk, mellészórunk 10 dkg szedret, aztán nekiállunk a tésztának

fakanállal habosra keverünk 2 egész tojást, 1/2 bögre (nád)cukorral, 1 teáskanál vaníliáscukorral, 1/2 bögre olajjal és egy 150 gr-os tejföllel

majd hozzákeverünk 1 és 1/2 bögre lisztet, 1/2 bögre (apróbb méretű) zabpelyhet, 1/2 teáskanál sütőport, 1/2 teáskanál szódabikarbónát és csipet sót

a kész tésztába beleforgatjuk a gyümölcsöt, és félretesszük addig állni, míg a sütőnk eléri a 200 fokot

ha a sütő elég meleg, még egyszer átkeverjük a kicsit lazult tésztát (lévén dolgozott a szódabikarbóna és a sütőpor), muffinformákba kanalazzuk a tésztát, és légkeveréssel 16-18 perc alatt készre sütjük

a fenti mennyiség nekem 16 muffin, nem bírok rájönni, hogy tudna 12 lenne, de a 16 is elfogy:)

0 Tovább

NEKTARINOS-SZEDRES-RIBIZLIS KOBBLER

forrás: www.agro-delicates.hu

 

a nyári édesség fronton a kobbler szerintem verhetetlen (oké, a crumble meg közel van, de most szólok, a clafoutis több utcahosszal korábban lemaradt), aminek oka, hogy a gyümölcsök zseniálisan érvényesülnek az amúgy gazdag vajas környezetben

 

ez alkalommal a már sokat tervezett egyszemélyes adag formátumban készült, amihez a minap a kitchenfactory-ban szerzett cook&serve by vista alegre organic porcelain (én kérek elnézést:) felfújtformákat használtam (a formák zseniálisak, egyrészt nagyon sok méret és forma van, másrészt ikeát megszégyenítő az árfekvésük, cserébe ezerszer szebbek, és ugye még ez az organic izé is rájuk van írva, gondolom egyszerűen porcelánból készült porcelán, vagy hasonló állhat a háttérben:)

 

kb. 8 felfújt formához vagy egy kerek pitéstálhoz a recept a következőképpen néz ki:

 

4-5 nektarin és 20-25 dkg bogyósgyümölcsöt (ami lehet szeder, áfonya, ribiszke, málna, stb. beleöntünk a sütés megvalósítására kijelölt tálba (egyszemélyes adagok esetén ezt szétosztva tesszük) - megszórjuk 2-3 dkg kis kockákra vágott vajjal és egy evókanál nádcukorral, ráfacsarjuk egy fél citrom levét és kb. 5 dkg apróra darabolt diót vagy mandulát is adunk hozzá,

 

aztán egy keverőtálban összekeverünk másfél bögre lisztet, 6 teáskanál (másfél zacskó!) sütőport, csipet sót, 5 evőkanál nádcukrot, 12 dkg puha, szobahőmérsékletű vajat, 3 deci (másfél kisdoboz) tejfölt, és egy villával gyorsan összedolgozzuk, és 10 percre félretesszük pihenni,

 

közben 190 fokra előmelegítjük a sütőt, majd a tésztát egy kanállal (vagy a tészta kikeveréséhez használt villával) a gyümölcsre pakoljuk kisebb halmokban, nem baj, ha a halmok nem érnek össze teljesen, de ha összeérnek, az se baj, a sütés elején a tészta elfolyósodik, szóval elterül majd rendesen,

 

betesszük az előmelegített sütőbe, és 25 perc után egy evőkanál vaníliáscukor és teáskanálnyi fahéj keverékével megszórjuk, és további 10 percet sütjük, és tálalhatjuk is, persze óvatosan, mert frissen sülve, türelmetlenség esetén komoly égési sérüléseket szerezhetünk

 

a fiúk mondjuk vaníliafagyival tolták, több recept is ajánlja hozzá (meg úgy hamarabb lehűlt) de szerintem magában a legjobb

 

a recept allrecipes/friendlyfood alapján alakult ki az évek folyamán

0 Tovább

livingkitchen - nem nigella, de főz

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek