Kezdjük azzal, hogy a ricottának semmi értelme. Ízetlen, érdektelen, hogy őszinte legyek, gyakorlatilag sosem használom. Miért használna bárki bármire ricottát, ha túróval is süthet-főzhet. Erre most itt ez a recept, ami ricottáért kiált, de tényleg.

Pedig a terv az volt, hogy valami túrós-epres születésnapi torta legyen, de nem volt a sajtosomnál már túró szombat nem is annyira késő délelőtt, de volt ricotta, amit egyszer egy kóstoltatásnál amúgy rendben lévőnek találtam, mondjuk íze nincs, de az állaga kellemesen krémes volt, abból még bármi kisülhet. Vettem sok epret, aztán reménykedtem az internetben, hogy dob valami tisztességes ötletet.

fotó: livingkitchen.postr.hu

És így is lett:) A recept, amit az alapanyagokhoz találtam, az sült ricotta sajttortának hívja, és amúgy tényleg, a klasszik sajttorták világát hozza, de pont egy lehetettel rusztikusabb attól, hogy nem sajtkrém, hanem ricotta az alapanyag. A balzsamecetes eper meg megkérdőjelezhetetlenül jó ötlet volt, hisz az eper-vaníliafagylalt pároshoz is tökéletes, szóval megvolt az irány. A recept kommentjei és a saját tapasztalataim alapján aztán így sült ki mindebből a születésnapi torta:

  • a sütőt 160 fokra bekapcsoljuk, 
  • 8 dkg vajat vízfürdőn felolvasztunk, közben
  • 20 dkg zabkekszet apróra darálunk, aprítunk, morzsálunk, kinek mi a stílusa, 
  • és összekeverjük, majd
  • egy 23-26 centis kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, kivajazzuk, és az aljára lapogatjuk a vajas kekszmorzsát, betesszük a sütőbe és nekiállunk a ricottás rétegnek,
  • 4 tojást szétválasztunk, a fehérjét félretesszük, a sárgáját 10 dkg nádcukorral habosra keverjük, majd adunk hozzá csipet sót, 1 púpos evőkanál keményítőt, 1 kg ricottát, 1-2 citrom levét (meg esetleg a reszelt héját) és vaníliáscukrot, és az egészet szupersimára keverjük (ha túl száraz a ricottánk, akkor 1,5 dl tejfölt is adunk hozzá, nekem ez nem kellett, de ha a ricottánk nem a krémsajtosabb, hanem a morzsolódosabb állagú, akkor ezt ne hagyjuk ki)
  • a tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleforgatjuk a ricottás krémbe, és az egészet a sütőben lévő kekszmorzsaréteg tetejére simítjuk,
  • és iszonyú türelmesen 75-90 percig sütjük, akkor van kész, ha a teteje elkezd barnulni, akkor vegyük ki a sütőből, de a formában benthagyva hűtsük ki.
Mivel elég lassan sül, ezért jó sok időnk van a balzsamecetes eper elkészítésére, de semmiképpen ne felejtkezzünk meg erről a lépésről, mert az egész torta csak így működik igazán, ehhez
  • legalább fél kg epret negyedeljünk fel (de kb. bármennyi elfogy majd:),
  • egy kisebb lábosban 1 dl vízhez adjunk 3 evőkanál nádcukrot és 3 evőkanál balzsamecetet, és forraljuk össze úgy, hogy a cukor szépen feloldódjon, majd adjuk hozzá az epret, keverjük át, és még épp csak egyet forraljunk rajta (nem cél a eprek szétfőzése ugyanis), majd lefedve tegyük félre ezt is hűlni
A tálalás meg innnentől adja magát, minden szeletre/szelet mellé adjunk 2-3 evőkanálnyi epret, továbbá zsebeljük be az elismeréseket. Ja, és gondoljuk újra viszonyunkat a ricottához.
Van amúgy mascarponés epres tortarecept is itt a blogon, ha valaki arra vágyik.