Spárga és eper, ugyebár. Ja, meg az újkrumpli, bár ebben a menüben éppen nem volt, de odafért volna.

kép: livingkitchen.postr.hu

Szóval spárga, azzal az van, hogy a spárgát nem főzzük, az egy oltári nagy tévedés, hogy a spárgát főzzük. A spárgát sütjük, pirítjuk, grillezzük, akármi, de se nem pároljuk, se nem főzzük. Ha ezt megtudná a világ, csomó ember rájönne, hogy a spárga finom. (Egyébként pedig a spárga tényleg finom.)

A májusi kötelező menü pedig áll egyrészt sütőben sült spárgából, amihez:

  • 2-3 főre fél kg zsenge zöldspárgát megtisztítunk, ami semmi hámozás, hanem csak a szárak legvégét letörjük, 
  • majd néhány szálat összefogunk, és egy vékony szelet jóféle szárított vagy füstölt típusú sonkával áttekerjük, és jénaiba fektetjük (a sonkának és a végeredménynek nem árt, ha a sonkán van egy kis zsírréteg),
  • ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a spárga (15 dkg sonkával tökéletes eredményt érhetünk el), akkora edényt használjunk, amiben egy rétegben elfér a spárga így csomagolva,
  • az egészet meglocsoljuk olívaolajjal,
  • majd 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig lefedés nélkül megsütjük (ha elkezd barnulni a spárga vége, akkor már kész).
Míg sül a spárga, elkészíthetjük a menü másik kötelező elemét, a fetás-epres spenótsalátát:
  • ehhez 2-3 főre összekeverünk 5-6 dkg bébispenótot (vagy zsenge spenótot) 15 dkg apróra vágott eperrel,
  • rámorzsolunk 10 dkg fetát,
  • meglocsoljuk olívaolajjal és pár csepp balzsamecettel, megy rá egy kis frissen őrölt bors (só csak akkor, ha a feta nem túl sós) és már kész is.

kép: livingkitchen.postr.hu 
Akinek pedig az eper sósan nem szimpatikus, az adhat a spárga mellé diós spenótsalátát (5-6 dkg spenótból, a linkelt recept egy nagyobb adag), az epret meg felszolgálhatja desszertnek cukros tejföllel (a tejszínhabos változat a nyomába se ér). Éljen a május!