Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

MANDULATORTA EPERREL ÉS MASCARPONÉVAL

Egy igazi tavaszi torta egy tavaszi születésnapra. A feladat az volt, hogy epres legyen, és mascarponés, de citrom, az ne legyen benne (mert az ünnepelt a citromos ízt nem annyira kedveli), így az eperhez és mascarponéhoz már bevált mákos verzió nem készülhetett, mert az lime vagy citrom nélkül nem működik. Az, hogy van (volt:) itthon egy nagyobb adag mandula, amiből már hetek óta terveztünk valamit sütni, az mellékszálnak tűnt elsőre.

A mascarpone/strawberry/almond/cake keresésre egy food&wine receptbe futottam bele, de nem egyszer, hanem sokszor - azaz sokan megcsinálták, ez meggyőző, nem lesz elegáns ez a torta, de annyi mandulával, amennyit a recept ír, nagy baj nem lehet.

Aztán persze nem a recept szerint haladtam, aminek három oka volt. Az egyik, hogy a mandula itthon nem hámozott volt, és neki nem álltam volna a hámozásnak, a másik, hogy nem volt itthon kukoricadara, harmadik, hogy én nem értem, hogy miért ragaszkodnak a receptek ahhoz, hogy tejszínnel lazítsák a mascarponét (hacsak nem az ára miatt, de íz és állag szempontból számomra érthetetlen). Persze az eredeti recepttől való eltérés ellenére lett mandulatorta eperrel és mascarponéval - mondjuk úgy, rusztikus stílusban.

fotó: livingkitchen.postr.hu

  1. Készítsünk ki 10 dkg vajat és 4 tojást, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, mire rájuk kerül a sor.
  2. Két bögre (nem hámozott) mandulát daráljunk le darálóval vagy aprítóval, kinek mi van kéznél.
  3. Egy bögre (lehetőleg cukrozatlan) cornflakeset szintén daráljunk le (ez helyettesíti az eredeti receptben szereplő kukoricadara ropogósságát).
  4. Egy kerek tortaformát (20-24 centi között bármi jó) vajazzunk-lisztezzünk ki.
  5. A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra, és kezdjünk most már neki a tészta összeállításának:
  6. Ehhez először is a 10 dkg puha vajat fél bögre (nád)cukrot, kis vaníliával (vagy teáskanálnyi vaníliás cukorral) keverjünk jó habosra lehetőleg gépi habverővel, majd adjuk hozzá a 4 tojást, és habosítsuk fel az egészet jó alaposan.
  7. Egy nagy tálba keverjünk össze a már ledarált mandulát, ledarált cornflakeset, fél bögre lisztet, fél teáskanál t és 1 kávéskanál sütőport.
  8. Keverjük hozzá laza, könnyed mozdulatokkal a vajas-cukros-tojásos keveréket (hogy amennyire csak lehet, ne törjük össze annak habosságát) és fél citrom levét (az ünnepeltnek meg ne mondjuk el, hogy valamennyi citrom ment a tortájába:).
  9. A kész tésztát kanalazzuk át a már kivajazott-kilisztezett tortaformába, és süssük 40 percig, elég tömör a tészta, nem nagyon ragad tűpróbánál, ettől persze még lehet tűpróbázni:)
  10. Miközben sül a tészta, aprítsunk fel fél kg epret apró kockákra, a krémhez pedig alaposan keverjünk ki fél kg mascarponét 3 evőkanál porcukorral (ha nincs porcukrunk, akkor aprítóval készítünk) és a citrom másik felének a levével.
  11. Ha kész a tészta, várjuk meg, míg kihűl, vágjuk ketté, majd a krém egyharmadával kenjük meg az egyik felét, borítsuk rá a tészta másik felét, és a maradék krémmel kenjük meg a tetejét és az oldalát, nem kell szép simára kenni, lehet "rusztikus", mivel maga a tészta sem az a könnyed, légies darab. Ha ezzel megvagyunk, akkor már csak az epret kell csinosan az egész közepére halmozni. Hurrá tavasz:) 

fotó: livingkitchen.postr.hu

A figyelmes olvasó észrevehette, hogy az arányok érdemben mások, mint az eredeti receptben, de az én arányaimmal is sűrű lett a tészta, 3 bögre (még ha hámozott) mandula esetén gyakorlatilag marcipánról beszélhetünk, persze a marcipán is finom:)

4 Tovább

MÁKOS RÉPATORTA CITROMOS MASCARPONEKRÉMMEL (VAGY ANÉLKÜL)

Már hetek óta répatortát akartam sütni, a klasszik verziót, csakhogy a hűtőnk tele van mákkal, és azt meg fel akartam használni, és erre pont szembejött egy mákos répatorta recept, hurrá. De nem linkelem, mert mikor épp nekiálltam volna, elolvastam a hozzávalókat, és úgy éreztem, hogy na neeeem, répatorta, amiben nincs dió? Szóval elővettem a klasszik verzió receptjét, és néhány ügyes módosítással csináltam belőle egy mákos változatot - a citromos mascarponekrém meg adta magát, az mákhoz máskor is igencsak bevált.

A sütemény tésztája valójában egy kavart tészta, biztos lehetne cicomázni a hozzávalók sorrendjét, de minek, azaz egy nagy keverőtálban:

  • 4 egész tojást habosra keverünk 1 kávéskanál val és 1 bögre (nád)cukorral,
  • hozzáadunk 10 dkg olvasztott vajat, majd
  • 25 dkg reszelt (nyers) sárgarépát
  • 10 dkg darált mákot, 15 dkg darált diót, 1,5 bögre lisztet, 1 kávéskanál szódabikarbónát és 1 kávéskanál sütőport

Kerek (22 centis) tortaformában 180 fokon 45 percig (amúgy tűpróbáig) sütjük. Míg sül a tészta, elkészítjük a citromos mascarponekrémet, ez elég bonyolult:)

  • 25 dkg mascarponét, 5 evőkanál jóféle citromlével (vagy egy citrom levével és reszelt héjával) és 3 dkg porcukorral (tényleg nem kell több, és tényleg porcukor kell, és csak egy csapott evőkanálnyi, ha nincs porcukor, akkor cukor nélkül csináljuk) simára keverünk, és hűtőbe tesszük felhasználásig

Ha van türelmünk, megvárjuk, míg kihűl, és akkor megkenjük a mascarponekrémmel. Nekünk persze nem volt türelmünk, még szerencse, hogy a meleg süteményhez csak simán mellétálalva is remekül működik az ízharmónia (meg valójában krém nélkül is. de hát húsvét van, kell vmi extraság is:). A sütemény elég jó, valszeg másnap is, de ez nálunk már nem fog kiderülni. Nincs répaíze, de ezt nem szokták elhinni a répatortaellenzők, ez nem baj, mert így több marad nekünk.

0 Tovább

MÁKTORTA LIME-OS MASCARPONEKRÉMMEL (MEG EPERREL)

fotó: livingkitchen.postr.hu

az úgy volt, hogy vettem mascarponét, mert épp akciós volt, meg hogy valami nagyon mákos sütemény legyen, ez is volt (nem, ez utóbbi nem az én ötletem volt, de ha mákos legyen, hát oké) - és akkor a mák mascarpone lime keresőszavakra a google adott pár elég hasonló találatot, amiből ezt választottuk ki (ne kérdezze senki, miért gondoltam, hogy lime is, de volt egy emlékem, hogy valahol a mák és a mascarpone tartalmú süteményhez a lime is kell, és tényleg)

és akkor a kiinduló recept minimális módosításával a következőképpen készült el a nagyon mákos, lisztmentes (mert hogy a mák a liszt ebben a süteményben) koranyári hangulatú édesség, amely tegnap egy remek sajtvacsorát zárt le:

  1. sütőt bekapcsoljuk 180 fokra
  2. 3 tojássárgáját 6 dkg (nád)cukorral habosra keverünk
  3. hozzáadunk 20 dkg darált mákot, csipet t és 1 teáskanál sütőport, majd ha ezzel elkevertük, megy még bele 5 dkg olvasztott (vagy nagyon puha) vaj, valamint 2 lime héja és leve
  4. 3 tojásfehérjét csipet val előbb könnyű habbá verünk, majd hozzáadunk 6 dkg (nád)cukrot, és kemény habbá verjük
  5. a habot lazán beleforgatjuk a mákos keverékbe, persze azért elkeverjük benne, de ne törjük szét a habot eközben
  6. majd a kivajazott kerek, kapcsos tortaformában 180 fokon készre sütjük, a tortaforma méretének függvénye lesz a torta mérete meg a végső sütési idő, már 18 centis formával is biztos működik, de a 22 centisben meg alacsonyabb lesz az eredmény, de ez kicsit sem árt neki - 30 perc sütés után érdemes tűpróbázni, nekünk 180 fok/légkeverésen, 22 centis tortaformában a tűpróba kész eredményt mutatott
  7. na de míg sül a tészta, készítsük el a mascarpone krémet, nem valami bonyolult: 50 dkg mascarponét keverjünk habosra (nem habverővel, sima fakanállal) 2-3 lime levével,  2 teáskanál vaníliáscukorral és 3 evőkanál porcukorral, keverés közben tilos a krémet kóstolgatni, mert tuti nem marad belőle
  8. ha a tészta megsült, majd kihűlt, akkor ügyesen, körkörös mozdulatokkal kenjük meg a tetejét a mascarponés krémmel, és halmozzunk a tetejére negyedelt epreket, minél többet, annál jobb, nekünk negyed kiló volt kb. itthon, ezért csak a közepére jutott, de csinos lett a végeredmény így is, és az íze már tudott is érvényesülni
fogyasztás előtt pár óra állás nem árt neki, hogy szikkadjon kicsit a krém, de ha nem jut erre ennyi idő, akkor frissen fogyasztva se lesz elégedetlen senki: a mák kesernyéssége, a lime savanykássága és a mascarpone krémességének összjátéká elég kellemes, az eper meg csak simán felteszi az i-re a pontot
8 Tovább

livingkitchen - nem nigella, de főz

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek