Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

ZELLERKRÉMLEVES KICSIT MÁSKÉNT

Szerintem a leves az nem időjárásfüggő, mert levest enni mindig enni kell, de ha a csúcshőmérséklet 20 fok alatt van, akkor meg egyszerűen kötelező. Én általában is kicsit másként készítem a krémleveseket,  sűrítésnél a krumplira esküszöm lisztes vagy keményítős habarás helyett (ha kell egyáltalán plusz sűrítés), de legfőleg pedig a tejfölre tejszín helyett. Ez a zellerkrémleves azonban nem a krumplis sűrítéstől vagy a tejföltől másabb íz, mint a szokványos, hanem attól, hogy a zeller mellé fűszerek is kerülnek.

Előkészületként 4 főre 1 közepes fej zellergumót és 2 kisebb vagy egy közepes krumplit megpucolok, feldarabolok, majd félreteszem. Aztán kezdődhet a főzés, ami 20 perc lesz mindennel együtt.

Egy fél fej vöröshagymát vagy 3 szál újhagymát felaprítok, olívaolajon épp csak üvegesre párolom, megszórom 1 (nem púpos) teáskanálnyi őrölt gyömbérrel, római köménnyel és kurkumával, mellémorzsolok egy kisebb csilipaprikát (ez utóbbi elhagyható, ha nem akarjuk csípősen), icipicit pirítom a fűszereket, majd a felkockázott zellert hozzáadom, azzal is pirítom pár percig.

Ha ezzel megvagyok, mellédobálom a krumplit és felöntöm ~8 dl (ideális esetben) alaplével. Ha nincs ideális eset, akkor a zellerrel együtt 1 szál felkarikázott sárgarépát is pirítok a fűszereken, és csak simán vízzel öntöm fel. Sózom (elsősorban akkor, ha nem alaplevet használok), meg persze beledobok zellerzöldet is, 1-2 szálat, majd 15 perc alatt puhára főzöm a zöldségeket.

Tálalás előtt 2 dl tejföllel tényleg szép simára turmixolom az egészet. Jótanács: a tejföllel már ne melegítsük, azaz ha tálalás előtt már kihűlt a levesalap, előbb melegítsük újra, és utána menjen bele a tejföl a turmixoláshoz.

Pirított kiflikarikákkal (az kötelező hozzá) és ha van kéznél, akkor snidlinggel tálalom.

2 Tovább

GYÖMBÉRES CUPCAKE

fotó: Jakab Krisztinafotó: Jakab Krisztina

 

induljunk ki abból, hogy a cupcake az egy bohóckodás, van a semmikülönös muffin műfaja, amit feldíszítenek értelmetlenül tüll helyett agyoncukrozott mindenféle krémekkel (kb. ugyanannyira értelmetlen, mint egy tüllboa:), és lehetőség szerint ízléstelen szórócukorral és egyebekkel megtámogatnak, de legyünk őszinték, ettől még az csak egy muffin marad

 

rendes angolszász esküvő azonban nem lehet meg cupcake nélkül, drámai mennyiségű linket tudnék hozni a vállalhatatlan és a vállalható cupcake-ekről, simán esküvői tortát is "építenek" belőle

 

na most angolszász esküvőt nem tudok felmutatni, de cupcake azért jutott ide is, azonban azonkívül, hogy a formájában kísértetiesen hasonlított a muffinból feltörekvő cupcake társaira, valójában ez a recept azt mutatja meg, hogy a cupcake tud nem csak több lenni, mint egy cicomázott muffin, hanem valójában köze sincs hozzá, szóval nézzük a konkrétumokat, azaz a hozzávalókat, majd az elkészítését a gyömbéres cupcake-nek, amelynek a tetején gyömbéres krémsajtfrosting található, a közepén pedig szórócukrok helyett egy szem sárga málna, mert az elegáns:

 

szóval a tésztához:

  • 1,5 csésze finomliszt
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál tengeri só
  • 3/4 csésze finomra vágott kandírozott gyömbér
  • 1 csésze kristálycukor
  • 1/2 csésze puha, szobahőmérsékletű vaj
  • 3 egész tojás
  • 3/4 csésze tej

 

a frostinghoz:

  • 10 dkg szobahőmérsékletű natúr krémsajt
  • 1/4 csésze puha, szobahőmérsékletű vaj
  • 2 csésze porcukor
  • 1/4 csésze finomra vágott kandírozott gyömbér 
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • több csipet só, hogy a frosting végeredményes egyszerre legyen sós és édes
és akkor az elkészítés:
  • melegítsd elő a sütőt 180 fokra, 
  • közben béleld ki a muffinsütőt papírkapszlikka
  • egy kisebb tálban keverd össze a tésztához megadott mennyiségű lisztet, gyömbért, sütőport, majd add hozzá a kandírozott gyömbért is
  • egy nagy tálban robotgép vagy kézi habverő segítségével keverd össze a tésztához megadott mennyiségű vajat és a cukrot, keverd hozzá a tojásokat egyenként, hogy alaposan beledolgozódjanak, majd kis adagokban felváltva add hozzá a lisztes keveréket és a tejet, és keverd, míg sima keveréket kapsz (hát azért ha nem felváltva adja hozzá az ember, akkor is lesz ebből sima tészta)
  • adagold a tésztát a kapszlikba, majd süsd 20-28 percig, teszteld fogpiszkálóval, hogy kész van-e
  • vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni
  • közben készítsd el a frostingot: robotgéppel keverd össze a a frostinghoz megadott mennyiségű krémsajtot és vajat, majd kisebb fokozaton, kisebb adagokban keverd hozzá a frostinghoz megadott mennyiségű  porcukrot, végül az őrölt gyömbért, a sót és a kandírozott gyömbért is,
  • ha tényleg kihűltek a muffinformájú leendő cupcake-ek, akkor kanalazz evőkanálnyi szobahőmérsékletű frosting adagokat a cupcake-ek tetejére (lehetne habzsákból is, de ehhez a verzióhoz a rusztikusabb megjelenést biztosító kanalazás ajánlott), és nyomj a frosting közepébe egy sárga málnát (ha nincs sárga málnád, akkor egy darabka kandírozott gyömbért
  • tálalásig mindenképpen hűtőben tárold

 

és ha bárki azt meri mondani, hogy ez csak egy feltörekvő muffin, azonnal hurrogd le!

 

Garamvölgyi Gerda receptje, 101 cookbooks nyomán - amúgy meg érdeklődőknek további Gerda receptek itt a livingkitchenen

0 Tovább

ETIÓP CSIRKERAGU (STEW) BERBERE FŰSZERKEVERÉKKEL

zseniálisabb része, az egész úgy indul, hogy el kell készíteni a berbere fűszerkeveréket, amit állítólag alap etióp fűszerkeverék

egy 3 decis csavaros tetejű befőttesüvegbe érdemes pakolászni az alapanyagokat, így szépen össze lehet rázni, az üvegbe tegyünk:

kb. 5 dkg őrölt pirospaprikát

5 teáskanál őrölt cayenneborsot

1 teáskanál frissen őrölt feketeborsot

1/4 teáskanál fahéjat

1/4 teáskanál őrölt szegfűszeget

1/2 teáskanál őrölt szerecsendiót

2 teáskanál t

1 teáskanál őrölt gyömbért

közben felforrósítottunk szárazon egy teflonedényt, és 1 percig pirítottunk (vigyázva, meg ne égjen) 1/2 teáskanál őrölt koriandert, 1/2 teáskanál görögszénamagot és 1/2 teáskanál koriandert, majd mozsárban összedolgozzuk, míg a görögszéna is őrölt nem lesz, és ez is megy az üvegbe, és összerázzuk, félretesszük

(igaziból a paprika és a bors kivételével az összes többi hozzávalónak jót tesz egy kis forrósítás, még aromásabb lesz a keverék)

ezután 6 fő részére 2 nagy fej (lehetőleg nem vörös, hanem mogyoró vagy salotta) hagymát, 2 gerezdfokhagymát és egy kis darab friss gyömbért aprítóban összedolgozunk, olajon üvegesre pároljuk, 3 deci vízzel felöntjük, és 80 dkg igen apróra kockázott csirkemell és a berbere fűszerkeverékből 4 púpos evőkanálnyi segítségével előbb fedő alatt, majd fedő nélkül kis lángon - menet közben még vmennyi sót hozzáadva - jó sűrű raguvá főzzük az egészet

injerával fogyasztjuk, további recepteket meg innen nézzünk ki addig is, míg beblogolom

5 Tovább

livingkitchen - nem nigella, de főz

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek