Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

SÜLT RICOTTATORTA BALZSAMECETES EPERREL

Kezdjük azzal, hogy a ricottának semmi értelme. Ízetlen, érdektelen, hogy őszinte legyek, gyakorlatilag sosem használom. Miért használna bárki bármire ricottát, ha túróval is süthet-főzhet. Erre most itt ez a recept, ami ricottáért kiált, de tényleg.

Pedig a terv az volt, hogy valami túrós-epres születésnapi torta legyen, de nem volt a sajtosomnál már túró szombat nem is annyira késő délelőtt, de volt ricotta, amit egyszer egy kóstoltatásnál amúgy rendben lévőnek találtam, mondjuk íze nincs, de az állaga kellemesen krémes volt, abból még bármi kisülhet. Vettem sok epret, aztán reménykedtem az internetben, hogy dob valami tisztességes ötletet.

fotó: livingkitchen.postr.hu

És így is lett:) A recept, amit az alapanyagokhoz találtam, az sült ricotta sajttortának hívja, és amúgy tényleg, a klasszik sajttorták világát hozza, de pont egy lehetettel rusztikusabb attól, hogy nem sajtkrém, hanem ricotta az alapanyag. A balzsamecetes eper meg megkérdőjelezhetetlenül jó ötlet volt, hisz az eper-vaníliafagylalt pároshoz is tökéletes, szóval megvolt az irány. A recept kommentjei és a saját tapasztalataim alapján aztán így sült ki mindebből a születésnapi torta:

  • a sütőt 160 fokra bekapcsoljuk, 
  • 8 dkg vajat vízfürdőn felolvasztunk, közben
  • 20 dkg zabkekszet apróra darálunk, aprítunk, morzsálunk, kinek mi a stílusa, 
  • és összekeverjük, majd
  • egy 23-26 centis kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, kivajazzuk, és az aljára lapogatjuk a vajas kekszmorzsát, betesszük a sütőbe és nekiállunk a ricottás rétegnek,
  • 4 tojást szétválasztunk, a fehérjét félretesszük, a sárgáját 10 dkg nádcukorral habosra keverjük, majd adunk hozzá csipet sót, 1 púpos evőkanál keményítőt, 1 kg ricottát, 1-2 citrom levét (meg esetleg a reszelt héját) és vaníliáscukrot, és az egészet szupersimára keverjük (ha túl száraz a ricottánk, akkor 1,5 dl tejfölt is adunk hozzá, nekem ez nem kellett, de ha a ricottánk nem a krémsajtosabb, hanem a morzsolódosabb állagú, akkor ezt ne hagyjuk ki)
  • a tojásfehérjéből kemény habot verünk, beleforgatjuk a ricottás krémbe, és az egészet a sütőben lévő kekszmorzsaréteg tetejére simítjuk,
  • és iszonyú türelmesen 75-90 percig sütjük, akkor van kész, ha a teteje elkezd barnulni, akkor vegyük ki a sütőből, de a formában benthagyva hűtsük ki.
Mivel elég lassan sül, ezért jó sok időnk van a balzsamecetes eper elkészítésére, de semmiképpen ne felejtkezzünk meg erről a lépésről, mert az egész torta csak így működik igazán, ehhez
  • legalább fél kg epret negyedeljünk fel (de kb. bármennyi elfogy majd:),
  • egy kisebb lábosban 1 dl vízhez adjunk 3 evőkanál nádcukrot és 3 evőkanál balzsamecetet, és forraljuk össze úgy, hogy a cukor szépen feloldódjon, majd adjuk hozzá az epret, keverjük át, és még épp csak egyet forraljunk rajta (nem cél a eprek szétfőzése ugyanis), majd lefedve tegyük félre ezt is hűlni
A tálalás meg innnentől adja magát, minden szeletre/szelet mellé adjunk 2-3 evőkanálnyi epret, továbbá zsebeljük be az elismeréseket. Ja, és gondoljuk újra viszonyunkat a ricottához.
Van amúgy mascarponés epres tortarecept is itt a blogon, ha valaki arra vágyik.
0 Tovább

SZÜLETÉSNAPI TEJSZÍNES CSOKOLÁDÉTORTA

Már mindenki a karácsonyi sütemények lázában ég - de van, aki nem ússza meg, hogy decemberben születésnapi tortát süssön, na azoknak ajánlom jó szívvel ezt a csokitortát, klasszikus is, mert csokitorta, de mégsem túl tömény, szóval marad hely a karácsonyi sütiknek is.

A legegyszerűbb a krémet és a tésztát előző nap elkészíteni, de ha van idő a kihűtésre a célnapon, akkor aznap is készülhet.

Sorrendben előbb a krém készítendő el, ami végül egy tejszínes ganache valójában:

  • 3 dl tejszínt meglangyosítunk, 
  • 15 dkg étcsokoládét beletördelünk, és addig melegítjük, míg a csokoládé szépen megolvad, közben néha kevergessük, fontos: ne forrjon a cucc, elég hamar szép sima az egész, akkor vegyük le a lángról, és tegyük félre hűlni.

kép forrása: VancityAllie

Ekkor jöhet a tészta rész, ami Nigella old-fashioned chocolate cake receptjén alapul. Kézi habverővel (akik ennyire nem old-fashioned style-t nyomnak, azok tőlem gépi habverővel is dolgozhatnak) összedolgozzuk a tészta hozzávalóit, sorrendben:

  • 20 dkg nádcukrot
  • 1 csomag vaníliáscukrot
  • 2 egész tojást, 
  • 150 g joghurtot, 
  • 175 g vajat, 
  • 4 dkg sötét kakaóport és 
  • 20 dkg lisztet, amiben előzőleg 1-1 teáskanál sütőport és szódabikarbónát elkevertünk.

A simára dolgozott tésztát tegyük egy kivajazott-kilisztezett normál méretű kerek-kapcsos tortaformába, és 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre, a tűpróbűnál a tűnek száraznak kell lennie, ez légkeveréses sütőben kb. 35 perc, de azért 25 perc után kezdjünk el tűpróbázni.

(Nigella szerint nem egyszerre, hanem 2 lépésben kell sütni a lapokat, de ezt én akkor se tenném, ha nem este 10-kor szórakoznék tortasütéssel, mert azért az old-fashioned résznek is van határa).

A kész tésztát a formában kihűtjük (tényleg ott, addig nem piszkáljuk), és mikor a tészta és a tejszín-csoki keverékünk is kihűlt, akkor jön a torta összeállítása. Ehhez előbb (inkább gépi) habverővel sűrű krémet habosítunk a tejszínes csokoládéból, óvatosan, nehogy vaj legyen belőle! Ezután kettévágjuk a tésztát, es az első réteget megkenjük a krém kb. kétharmadával, rátesszük a másik réteg tésztát, és a maradék egyharmadnyi krémmel még átkenjük a torta tetejét és oldalát.

Elszántak csokiforgáccsal díszíthetik.

0 Tovább

livingkitchen - nem nigella, de főz

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek