Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

TOSZKÁN PARADICSOMLEVES

Ez egy nem leves állagú leves, hiszen inkább pép, pappa al pomodoro a hivatalos neve, a toszkán konyha kedvence. Aki betűtésztás paradicsomlevesben hisz, az ez esetben csalódhat, de aki a paradicsomlevesben paradicsomra vágyik, az nem fog csalódni. Elég gyorsan elkészül, így hideg novemberi estéken tökéletes comfort food nekem.

kép: www.donnamoderna.com


A jól bevált receptem dalla cucina receptjéig nyúlik vissza, ami nagyon jó alapnak bizonyult (plusz egy Jamie-féle receptet is találtam utóbb, meglepetések abban sem voltak). Egy (gazdagabb) kétfős adaghoz (amit én egyedül eszek meg, de ez mellékszáll)

  • egy kis fej sonkahagymát vékonyra szelve üvegesre párolok kis olívaolajon, 
  • egy gerezd fokhagymát szintén vékonyra szelek és mellédobom, pár perccel később
  • hozzáadok egy 400 gr-os egész paradicsomokat tartalmazó hámozottparadicsom-konzervet, a paradicsomdarabokat fakanállal kisebb darabokra vágom,
  • kevés ( ~1 dl) alaplevet adok hozzá, 
  • 10 nagyobb levél bazsalikomot kézzel beletépkedek, kicsit sózom, és fedő nélkül gyöngyöztetve főzöm 15 percig kb.
  • egy többnapos ciabbatát (vagy bármi jóféle kenyeret is lehet, akkor egy nagyobb szeletet) kézzel beletépkedek, és felöntöm még egy kis alaplével  (~2 dl), pár percig még rotyogtatom, aztán jöhet is a tálalás:
  • a tányérba kimert sűrű leves tetejére egy evőkanálnyi jóféle olívaolajat öntök, és parmezánforgácsokkal (amiket a krumplihámozóval gyártok) szórom tele, ez utóbbi valójában nem kötelező elem, érdemes kipróbálni vele is, meg nélküle is, és eldönteni, melyik verzió jön be.

Konyhatrükk: ha épp nincs alaplé, akkor bio leveskockával csalok, nem bioval nem érdemes csalni, mert azokból a nátrium-glutamát oly durván fog átérződni, hogy a leves valódi ízét totál kiüti.

Mivel a parmezán gyakorlatilag laktózmentes, ezért ez a leves is annak számít.

0 Tovább

BAZSALIKOMOS-FETASAJTOS ZÖLDBORSÓKRÉMLEVES

kép forrása: www.1001-kochrezepte.de

az egyszerűség tökéletessége egy gyors levesben, ha marketinggel kellene indítsak, és különben is, tavasz van, kellenek a zöldek

amúgy meg nemsokára itt a borsószezon, szóval vagy várjunk addig, vagy ne, de 3 főre ~20 dkg zöldborsót kevés vajon 5-6 apróra tépkedett friss! bazsalikomlevéllel megpárolunk, amikor kész, kicsi liszttel (vagy keményítővel) megszórunk (staubolás, a szép német szó kedvelőinek, és a mennyiség kedvelőinek pedig egy csapott evőkanál), és folyamatos keverés mellett felöntjük 6 deci alaplével (ha nincs készen, akkor a bio leveskockák segítségével víz plusz leveskocka), mikor már forr, beledobtunk 5 dkg fetasajtot meg 1-2 további friss bazsalikomlevelet, és a merülőturmix segítségével szép simára turmixoljuk,

gyönyörű élénk zöld színű lesz (köszönhetően a bazsalikomos rásegítésnek) és szép krémes állagú (köszönhetően a lisztszórásnak) - pirított zsemlekockával tökéletes

0 Tovább

FEHÉRBOROS-TEJSZÍNES CSIRKE MOZZARELLÁVAL

kép forrása: www.cookstr.com

ez egy erősen tavaszi hangulatú recept, az eredetijét sok évvel ezelőtt fűszer és léleknél leltem, aki kifejezetten gyors vasárnapi ebédnek ajánlotta. Én a friss fűszernövények nagy kedvelőinek ajánlom, leegyszerűsítve provance-i fűszerek kellenek bele, de a legfontosabb, hogy frissen!,

két főre úgy néz ki ez a recept, hogy ~40 dkg csirkemellett olívaolajon gyorsan kifehérítek, sózom, megszórom, majd egy csokor felkarikázott újhagymát (ha nincs kéznél, akkor 1 fej vöröshagymát aprítva) ráteszek, és tovább párolom (ha van friss fokhagyma, az is mehet bele bátran),

pár perc múlva felöntöm 1 deci száraz fehérborral, azzal is párolom pár percig, beleöntök 1 deci tejszínt, és ezzel egyidőben mellédobok 15-20 dkg felnegyedelt gombát és ugyanennyi felezett koktélparadicsomot (vagy negyedelt sima paradicsomot), illetve egy kis csokor friss zöldfűszert aprítva (igen, tudom, a képen csak zsálya van, a kép csak illusztráció:),

ami szerintem muszáj bele, az a kakukkfű, amely konkrétan áttelelt a balkonládánkban, szóval annyi van belőle, hogy győzzem használni, ez alkalommal pár levél bazsalikom meg sok-sok zsálya megy bele, ha lenne friss majoranna, azt is beledobnék, de az most pont nincs, amit nem szabad ebbe tenni, az a rozmaring, én nagy rozmaringhívő vagyok, de ebben az ételben legyilkolná az ízeket - így is párolom, összesen kell az egésznek a főzés kezdetétől úgy 20-25 perc,

ha ezzel megvagyok, és a tál, amiben eddig dolgoztam, sütőképes, akkor 1 mozzarellasajtot felszeletelek és rápakolok, ha nem sütőképes, akkor az egészet átteszem előbb egy jénaiba, és akkor teszem csak rá a mozarellaszeleteket,

előmelegített 220 fokos sütőbe tolom, és 10-15 perc után tálalható is,

felesleges köretet varázsolni hozzá, valójában friss ropogós kenyérrel kell enni, ha marad véletlenül maradék (egyszer történt ilyen), na azt meg hidegen is nagyon érdemes megkóstolni,

éljen a tavasz!:)

0 Tovább

PADLIZSÁNOS TÉSZTASZÓSZ KÉT VERZIÓBAN

 

"jó, legyen tészta, de legyen benne sok hús" típusú tésztaszószt kellett főzzek a 30+ fokokban, amikor én már napok óta egy padlizsánnal szemeztem, szóval a "jó, lesz benne sok hús, de zöldség is" típusú lett a megoldás
2 fej kisebb főzőhagymát felaprítva olívaolajon épp áttetszőre pirítottam, majd hozzáadtam 40 dkg darált marhahúst, sóztam, borsoztam, és addig pirítottam, míg a hús kifehéredett, ekkor két doboz hámozott paradicsomkonzerv is ment mellé, és egy közepes méretű (héjastul) felkockázott padlizsán, meg még egy kicsi só és két gerezd fokhagyma összetörve (direkt ekkor, és direkt nem a hagymával egyidőben), és az egészet kis lángon egy óra alatt türelmesen tökéletessé főztem, valamikor félidőben beletépkedtem a fűszerkertemből 6-7 friss bazsalikomlevelet, meg a főzés legvégén még pár levelet a friss íz kedvéért
ez úgy 3 főnek remek adag, minél nagyobb lukú tésztával érdemes fogyasztani + sok-sok parmezánforgáccsal
na de a fenti szószban a padlizsán inkább csak mellékszereplő, ezért a minap újráztam, és készült egy lányos verzió, friss paradicsommal és hús nélkül,
az indítás itt is az volt, hogy 2 fej kisebb főzőhagymát felaprítva olívaolajon épp áttetszőre pirítottam, belenyomtam 1 gerezd fokhagymát, és 30 dkg paradicsomot felkockázva, kis lángon pépesre főztem jó pár bazsalikomlevéllel, ekkor ment bele a közepes méretű (héjastul) felkockázott padlizsán, negyed kiló koktélparadicsom negyedelve (a kétféle paradicsom nem kötelező, de érdemes), meg a só, és a továbbfőzés, a majdnem kész állapot előtt ez esetben is pakoltam bele még bazsalikomot, itt is érdemes egy órát szánni a szószra
ez 2 fős adag volt, ehhez nem illik a nagy lukú tészta, linguine volt a választás, de fettuccine, spagetti, kinek mi jön be, a parmezánforgács ez esetben is kötelező:)

"jó, legyen tészta, de legyen benne sok hús" típusú tésztaszószt kellett főzzek a 30+ fokokban, amikor én már napok óta egy padlizsánnal szemeztem, szóval a "jó, lesz benne sok hús, de zöldség is" típusú lett a megoldás


2 fej kisebb főzőhagymát felaprítva olívaolajon épp áttetszőre pirítottam, majd hozzáadtam 40 dkg darált marhahúst, sóztam, borsoztam, és addig pirítottam, míg a hús kifehéredett, ekkor két doboz hámozott paradicsomkonzerv is ment mellé, és egy közepes méretű (héjastul) felkockázott padlizsán, meg még egy kicsi só és két gerezd fokhagyma összetörve (direkt ekkor, és direkt nem a hagymával egyidőben), és az egészet kis lángon egy óra alatt türelmesen tökéletessé főztem, valamikor félidőben beletépkedtem a fűszerkertemből 6-7 friss bazsalikomlevelet, meg a főzés legvégén még pár levelet a friss íz kedvéért


ez úgy 3 főnek remek adag, minél nagyobb lukú tésztával érdemes fogyasztani + sok-sok parmezánforgáccsal


na de a fenti szószban a padlizsán inkább csak mellékszereplő, ezért a minap újráztam, és készült egy lányos verzió, friss paradicsommal és hús nélkül,
az indítás itt is az volt, hogy 2 fej kisebb főzőhagymát felaprítva olívaolajon épp áttetszőre pirítottam, belenyomtam 1 gerezd fokhagymát, és 30 dkg paradicsomot felkockázva, kis lángon pépesre főztem jó pár bazsalikomlevéllel, ekkor ment bele a közepes méretű (héjastul) felkockázott padlizsán, negyed kiló koktélparadicsom negyedelve (a kétféle paradicsom nem kötelező, de érdemes), meg a só, és a továbbfőzés, a majdnem kész állapot előtt ez esetben is pakoltam bele még bazsalikomot, itt is érdemes egy órát szánni a szószra


ez 2 fős adag volt, ehhez nem illik a nagy lukú tészta, linguine volt a választás, de fettuccine, spagetti, kinek mi jön be, a parmezánforgács ez esetben is kötelező:)

0 Tovább

livingkitchen - nem nigella, de főz

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek