Szerintem a leves az nem időjárásfüggő, mert levest enni mindig enni kell, de ha a csúcshőmérséklet 20 fok alatt van, akkor meg egyszerűen kötelező. Én általában is kicsit másként készítem a krémleveseket,  sűrítésnél a krumplira esküszöm lisztes vagy keményítős habarás helyett (ha kell egyáltalán plusz sűrítés), de legfőleg pedig a tejfölre tejszín helyett. Ez a zellerkrémleves azonban nem a krumplis sűrítéstől vagy a tejföltől másabb íz, mint a szokványos, hanem attól, hogy a zeller mellé fűszerek is kerülnek.

Előkészületként 4 főre 1 közepes fej zellergumót és 2 kisebb vagy egy közepes krumplit megpucolok, feldarabolok, majd félreteszem. Aztán kezdődhet a főzés, ami 20 perc lesz mindennel együtt.

Egy fél fej vöröshagymát vagy 3 szál újhagymát felaprítok, olívaolajon épp csak üvegesre párolom, megszórom 1 (nem púpos) teáskanálnyi őrölt gyömbérrel, római köménnyel és kurkumával, mellémorzsolok egy kisebb csilipaprikát (ez utóbbi elhagyható, ha nem akarjuk csípősen), icipicit pirítom a fűszereket, majd a felkockázott zellert hozzáadom, azzal is pirítom pár percig.

Ha ezzel megvagyok, mellédobálom a krumplit és felöntöm ~8 dl (ideális esetben) alaplével. Ha nincs ideális eset, akkor a zellerrel együtt 1 szál felkarikázott sárgarépát is pirítok a fűszereken, és csak simán vízzel öntöm fel. Sózom (elsősorban akkor, ha nem alaplevet használok), meg persze beledobok zellerzöldet is, 1-2 szálat, majd 15 perc alatt puhára főzöm a zöldségeket.

Tálalás előtt 2 dl tejföllel tényleg szép simára turmixolom az egészet. Jótanács: a tejföllel már ne melegítsük, azaz ha tálalás előtt már kihűlt a levesalap, előbb melegítsük újra, és utána menjen bele a tejföl a turmixoláshoz.

Pirított kiflikarikákkal (az kötelező hozzá) és ha van kéznél, akkor snidlinggel tálalom.