Szóval a kakukkfű az egyik legkomolyabb túlélő a fűszerkertemben, nem tudok annyit elhasználni belőle, hogy ne maradjon egy kb. éves adag belőle a ládában, és a tél sem tud neki ártani (a menta még ilyen csapatban, de az limonádéban azért érdemi mennyiségben képes fogyni legalább). 

Sok mindenbe kerülhet persze kakukkfű, de van néhány kötelező kűr, ilyen a csirkemájpástétom, ami szerintem elképzelhetetlen nélküle.

fotó: Sargent Choice Nutrition Center blog

4-5 személyre egy mélyebb (lehetőleg nem teflon) serpenyőben (ha teflon a serpenyő, akkor a turmixoláshoz ki kell majd szedni, ami dupla mosogatás) egy nagyobb fej nem túl apróra felaprított vöröshagymát 5-6 dkg vajon (nem margarin, nem zsír, vaj:) üvegesre párolok (ne kezdjen el pirulni, ez fontos), majd hozzáadok fél kiló csirkemájat, azt kifehéredésig kevergetem, hozzáadok 1 dl száraz fehérbort és félmaréknyi friss kakukkfűlevélkét (a kakukkfű száráról a levelek nagyon könnyen lehúzhatóak, ha nincs friss, lehet szárított kakukkfüvet is használni, egy csapott teáskanálnyit érdemes akkor belemorzsolni), majd fedő alatt, néha megkeverve párolom 30 percig. Ha marad alatta lé, akkor kicsit még összeforralom, hogy csak nagyon kevés leve maradjon. Sózom, őrölt borsot adok hozzá, és 1 dl tejföllel simára turmixolom - ne ijedjünk meg, ha ilyenkor még kicsit lágyabb a pástétom (mondjuk szerintem így is finom), mert hűtőben tárolva változni fog az állaga a benne lévő vaj miatt.

Magos kenyérrel szerintem abbahagyhatatlan, amúgy hűtőben 1 hétig is eláll, szóval remek alternatívája a bolti májkrémeknek is.

Laktózmentes változat: a vajat laktózmentesre kell cserélni az alapanyagok között.