Még nincs szilvaszezon (amúgy tényleg nincs, hiába próbálkoznak a piacon az árusok, a szilva még savanyú). Sárgabarackszezon van. Tehát nem sütünk szilvás süteményt. És mégis. Ezt a receptet kb. ősz óta nézegetem, persze a tavalyi szilvaszezon után találtam rá, mikor máskor - és persze kinek van türelme kivárni az idei szezont vele, nekem nem, inkább megcsináltam sárgabarackkal, születésnapi meglepetéssüteménynek.

kép: livingkitchen.postr.hu

Persze úgy indult azt egész, hogy egy enyhébb infarktust kaptam a 25 dkg cukortól már leírva is (meg a 25 dkg gyümölcs kifejezést is nehezen tudom értelmezni, kivéve, ha áfonyáról vagy ribiszkéről van szó), szóval a recept az így néz ki nálam:

bekapcsoltam a sütőt 160 fokra, majd

  • 2 egész tojást,
  • 12 dkg (nád)cukrot,
  • 3 dl tejfölt,
  • fél citrom héját és levét,
  • vaníliáscukrot 
fakanállal habosra-simára kevertem, majd hozzákevertem
  • 15 dkg fehér és 10 dkg teljes őrlésű tönkölylisztet, amiben előzőleg elkevertem
  • 1 teáskanálnyi szódabikarbónát (aki nem hisz a teljes őrlésűben, az csinálhatja csak fehérből, de jobb a sütemények többsége "kevert" lisztből),
mikor szép sima lett a tészta, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, a tetejére pedig
  • nettó fél kg negyedelt sárgabarackot,
  • 5 dkg apróra darabolt csokoládét és
  • 5 dkg diót 
szórtam, majd ment be az egész az előmelegített sütőbe, 160 fokon nekem 50 perc kellett, hogy tűpróbával egyértelműen készre sültnek nyilvánítható legyen, konkrétan elég csinos lett (és még több gyümölcs is mehetett volna bele...).
kép: livingkitchen.postr.hu

Laktózmentes verzióhoz: a tejfölt kell laktózmentesre cserélni.