Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

KACSAMELL MEDVEHAGYMÁS RIZOTTÓVAL

Tudom, a medvehagyma egy idegesítő divathullám, ami minden koratavasszal őrületbe kergeti az embereket. Szerintem meg nem az, hanem hogy vannak a szezonok, és amit lehet, csak szezonban eszünk (és ugye van, amit csak szezonban lehet enni), ennyire egyszerű, a medvehagyma meg hát egy ilyen műfaj.

A rizottót én főételnek szeretem, de azért néha köret lesz belőle, főleg, hogy a legutóbbi vacsorán a kacsamell volt a kiindulás, és ahhoz kerestem valami tavasziast, a medvehagymás rizottó meg pont tökéletes volt erre.

A rizottó elkészülését nem írom le, mert pont úgy készült, mint az aszaltparadicsomos-rukkolás, azzal a különbséggel, hogy a végén nem aszaltparadicsom és rukkolát kevertem bele, hanem ujjnyi széles csíkokra darabolt medvehagymából úgy 15 szálat. Az időzítés volt az egyetlen kritikus elem ebben a vacsorában, mert a rizottó sem szeret állni, a kacsamell sem, legalábbis elkészülte után, ezért a két ételt pont egyszerre kell elkezdeni készíteni, cserébe 40 perc alatt (előkészületekkel együtt) tálalható vacsoránk lesz.

fotó: kivingkitchen.postr.hu

A kacsamellen elég sokat aggódtam, mert azt hiszem, még sosem sütöttem kacsamellet, vagy legalábbis nem emlékszem rá, de végül eldöntöttem, hogy Chili & vanília iránymutatását használom, és végül utóbb nem is értem, mit aggódtam annyit, ennyit a média hatalmáról, amelyik elülteti az emberben, hogy kacsamellett sütni nehéz feladat.

Egy dologra kell figyelni, mivel tényleg időérzékeny a kacsamell elkészítése, nem mindegy, milyen hőmérsékletű hússal indítunk, az alábbi leírás akkor működik, ha a kacsamellek gyakorlatilag közel szobahőmérsékletűek legyenek (nekem ez egyszerű volt, mert nem fagyasztott kacsamellből indultam, így egyszerűen vásárlás után el se tettem a hűtőbe a húst, a konyhapulton álldogált két órát, míg sor került rá). Aztán innen már csak a lépéseket kell betartani, és remek kacsamellünk lesz, ehhez:

  • a sütőt bekapcsoltam 180 fokra, hogy bemelegedjen, majd
  • fogtam fejenként egy kacsamellet (amiket én vettem, azok kifejezettem kisebbek voltak, 22 dkg körüliek, ezért elég vékony volt rajtuk a zsírréteg), és egy nagyon éles késsel a bőrét beirdaljuk: két-három párhuzamos vágás az egyik irányban, ugyanennyi erre merőlegesen, az irdalás lényege, hogy a bőrt és a bőr alatti zsírt átvágjuk, az éles kés lényege, hogy ezt úgy tudjuk megtenni, hogy nem vágjuk át mindezt a húsig, ez a kacsamell kiszáradásának fontos megelőzője, nekem elég nehéz feladat volt a nagyon vékony zsírréteg miatt, de tényleg, éles késsel az ember csodákra képes, ezután
  • a kacsamelleket minkét oldalukon sóztam, friss borsot őröltem rájuk, majd egy forró vastag falú serpenyőben (ami aztán sütőbe is áttehető), a bőrös oldalával lefelé szép lassan megpirítottam, illetve kiolvasztottam a zsírját, és menet közben kikanalazgattam alóla a kiolvadó zsírt, esetemben ez elég minimális volt egyébként, meg egy keveset hagyjunk is alatta, de tényleg keveset,
  • amikor a kacsa bőre sötétre pirult, akkor megfordítottam, és magas lángon kb. 2 perc alatt kérgesítem, azaz épp csak megpiruljon, ha a serpenyőnk bírja a sütőt, akkor egyszerű dolgunk van, ezen a ponton fogjuk, és betesszük a közben már 180 fokos sütőbe (ha nincs, akkor átpakoljuk, fontos, nem jénaiba, hanem akkor olyan serpenyőbe, amiben van pl. rács vagy nagyon vékony, ez azért fontos, mert 12 perc kevés idő, ha vastag edénybe tesszük át a kacsát, az edény hideg marad, mi pedig a kacsát akarjuk készre sütni),
  • innentől meg figyelünk, 12 percig sütjük a sütőben a kacsamelleket, egy perccel se tovább, mert tényleg kiszáradhat, és ha letelt az idő, kivesszük a sütőből, és letakarjuk egy alufóliával 5-10 percre, majd szeleteljük és tálaljuk - az addigra pont elkészülő rizottóval.
És egy életre elfelejtjük azt az értelmetlen aggódást, hogy kacsamellet csak a szuperséfek tudnak tökéletesre sütni.
0 Tovább

SMARNI - A CSÁSZÁRI DESSZERT

Igazi monarchia hangulatú étel, cserébe sosem fogunk dűlőre jutni arról, hogy mi az autentikus recept. Talán az biztos, hogy amit anno (meg talán még ma is?) a magyar mirelitpult rejtett, illetve amit a menzán kaptunk, az elég messze van az ideálistól. Én a lisztes- mazsolás verzióra szavazok, baracklekvárral - de ha épp szilvalekvár van a közelben, az is oké, valójában a szilvalekváros verzió a hitelesebb (csak szörpöt locsolgasson rá senki a régi szép idők emlékére).

Amúgy kifejezetten gyors vacsora, főleg, ha az embertől palacsintát követelnek, egy császármorzsával egész tűrhetően le lehet szerelni akár nagyobb éhes csapatot is.

I. Ferenc József, akinek az ebédlőasztalán először bukkant fel a smarni (Franz Xaver Winterhalter festménye)

A tésztához kézi habverővel felhabosítok

  • 3 tojást, majd hozzákeverek csipet t,
  • fél liter tejet,
  • 35 dkg réteslisztet (vagy akár durumlisztet),
  • 1 teáskanál sütőport, majd ha más szép sima a tészta, teszek bele
  • nagy marék, nagyszemű mazsolát - a végeredmény egy a palacsintatésztánál sűrűbb, de még folyós tészta.
Egy nagyobb serpenyőben vajat olvasztok, és beleöntöm a tésztát, mintha omlettet készítenék, ha az alja megsült, falapáttal megpróbálom megfordítani, ami vagy sikerül tőkéletesen, vagy nem, de innentől minden is, mert fordítás után kisebb, inkább hosszúkás darabokra vágom falapáttal, és hagyom, hogy kicsit megpiruljanak a darabok (a karamellizálódó mazsola elég korrekt ám), néha megkeverem, fordítgatom a darabokat, és mielőtt megégne, leveszem a tűzről, és szokás szerint még melegen nekiállok, ami nem helyes, de finom.
Sűrű barack- vagy szilvalekvárral tálalom, és nem szórom meg porcukorral, mert teljesen felesleges, de aki ragaszkodik hozzá, tőlem megszórhatja:)

Laktózmentes tejjel és vajjal laktózmentes a smarnink.

0 Tovább

CSOKOLÁDÉS BANÁNKENYÉR

Valami könnyen összedobható és könnyen szállítható süteményt akartam sütni, meg hogy legyen gyümölcsös, csak persze elfelejtettem almát venni, és banán volt itthon. Hát, hogy is mondjam, a banános sütemények nem tipikusan pillekönnyű süteményben végződnek, úgyhogy akkor már kerestem bele egy kis csokoládét is az alapanyagok között. Még szerencse, hogy volt:)

fotó: livingkitchen.postr.hu

A tésztát összedobni nem egy kihívás, a banánt kell villával pépesíteni, az a legnagyobb feladat (lehet gépesíteni a feladatot, de nekem az túl körülményes két darab banán esetén). Szóval sorrendben

  • sütőt bekapcsolom 180 fokra,
  • felrakok vizet a vízfürdőnek,
  • két puha, akár már drámaian megbarnult banánt villával pépesítek, addigra a víz ha nem is forr, de elég meleg, így egy tálban a
  • vízfürdőn összeolvasztok 12,5 vajat és 9 dkg csokoládét (lehet 10 dkg is, de most egy 9 dkg-s táblát bontottam fel),
  • hozzáadok egy evőkanál kakaóport (ez elmaradhat, de szebb színű lesz a végeredmény),
  • 8 dkg cukrot,
  • 2 egész tojást,
  • csipet t,
  • hozzáadom a banánpépet, legvégül pedig 12,5 dkg lisztet, amiben elkeverek előtte egy teáskanál sütőport,
  • simára keverem, és kész.

A gyümölcskenyérformát kikenem vékonyan vajjal (vastag teflon formám van, gyakorlatilag nem ragad bele semmi), belesimítom a tésztát, majd 180 fokon 40 percig (tűpróbáig) sütöm. 5 perc pihentetés után veszem ki a formából, és persze még melegen ellenőrzöm, hogy elég finom lett-e. Remek reggelizősütemény és tizórais dobozban is jól szállítható.

Laktózmentes vajat használva laktózmentes.

0 Tovább

A TEJBERIZS ESETE A ROTE GRÜTZÉVEL

Persze lehetne esete a tejberizsnek a grüne grützével is akár, de nekem az nem annyira esetem, meg valójában túlzás azt mondani, hogy grütze az, amit én csinálok. A klasszikus grütze ugyanis, ami az északnémetek meg skandinávok egyik csúcsdesszertje (hahh), a piros, illetve a zöld grütze, amit leggyakrabban grízpudinggal tálalnak az fekete- és pirosribizli vagy pedig egres kevés vízzel, cukorral és keményítővel felfőzve, és a végeredmény kifejezetten sűrű, sokszor szinte gyümölcskocsonya állagú dolog. Persze ma már a grütze szabadabb műfaj, a pirosba bármilyen bogyós gyümölcs kerül, a lényeg, hogy piros legyen, a zöldbe kerül pl. kivi is, sőt, van már sárga grütze is barackból-ananászból, és grízpuding helyett vaníliaszósszal, tejszínnel és még ki tudja mivel tálalják - én pl. tejberizzsel szeretem még nagyon.

Az általam készített grütze állagra nagyon messze van a klasszikustól - addig minden stimmel, hogy egyforma színű gyümölcsöket kevés vízzel és pici nádcukorral felforralok, majd hozzáadok egy teáskanál kukoricakeményítőt, amit kevés hideg vízben előtte kikeverek, kicsi rotyogtatás, és elzárom, csakhogy ebből nem lesz szinte vágható grütze, cserébe szószosabb a végeredmény, ami cseppet sem árt neki, tejberizs esetén meg egyenesen kötelező. Persze innentől lehet, hogy nem is kellene grützének hívni, de azért ez a fajta gyümölcsszósz a lelke mélyén az. Ez alkalommal amúgy nonkonform grütze volt, mert nekiálltam tejberizst főzni, és menet közben szembesültem a tényekkel, hogy csak meggy van a mélyhűtőben, de gondoltam, ez nem tántoríthat el.

fotó: livingkitchen.postr.hu

A tejberizshez 20 dkg rizottórizst (vagy másféle rizst, de ne jázminrizst, mert az túl pergős marad) 4 dl vízzel és 4 dl tejjel felteszek főni, teszek bele vaníliát, 1 evőkanál nádcukrot meg egy csipet t, és ha forr, kis lángom főzöm, amíg meg nem puhul - általában addigra gyakorlatilag az összes folyadékot is felszívja a rizs. Ha másnap akarnám fogyasztani, akkor ilyenkor még belekeverek 2-3 dl tejszínt, és azzal is forralom kicsit, akkor kicsit úszkál a tejszínes lében a rizs, de ez fél nap alatt nyomtalanul eltűnik. (Amúgy ismerek olyanokat, akik tisztán tejjel főzik a tejberizst, nekem az nem ízlik és úgy mindig le is ég - de aki úgy szeretné csinálni, tegye, én nem beszélem le róla.)

Míg a rizs hűl, elkészítjük a grütze álnéven futó gyümölcsszószt, amihez minimum 20-30 dkg pirosgyümölcsöt annyi vízzel, amennyi ellepi, meg 1 evőkanál nádcukorral összeforralok, és míg felforr, addig kb. 20 dkg gyümölcsönként 1 teáskanál keményítőt (én kukoricakeményítőt használok) néhány evőkanál vízben simára keverek, és hozzáadom a már forró gyümölcshöz, kicsit forralom, és kész.

Ha frissen eszem, akkor egyszerűen a rizzsel együtt tálalom, ha másnap eszem, akkor egy jénaiban rétegezve rizs, gyümölcsszósz, rizs, gyümölcsszósz, és ha nagyon extrát szeretnék, akkor apróra darabolt étcsokoládé is kerül a rétegek közé, ami beleolvad a rétegezés során. Egyszer talán erről a verzióról is lesz kép.

Laktózmentes tejjel (és tejszínnel) készítve laktózmentes tejberizsünk lesz.

0 Tovább

SOKFOKHAGYMÁS-GOMBÁS CSIRKE

Vannak azok a fajta ételek, amikhez nem kell bonyolítani a köretet, friss bagett, és hajrá. Na ez pontosan az a recept, és aki az egytálételek nagy híve, az ebben nem fog csalódni - remekül előkészíthető mondjuk még szánkózás előtt, hazaérve csak a sütőbe kell betolni, hogy a sajt ráolvadjon a végeredményre. Persze szánkózás nélkül is finom:)

Fejenként egy csirkecombot (lehet csirkemell is, de combbal finomabb) és fejenként 1 fej (nem gerezd, fej!) fokhagymát gerezdjeire szedve, de nem megpucolva (a zörgős elemeket leszedve) egy jénaiba teszünk, zzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és - lehetőség szerint friss - zöldfűszereket teszünk mellé. Kakukkfű nálam még télen is van az erkélyen, amúgy zsálya és rozmaring illik még bele, ha friss a zöldfűszerünk, akkor hagyjuk a fűszerleveleket a szárán. Ha csak kakukkfüvet találunk otthon, azzal már tökéletes eredmény lesz, úgyis a fokhagyma lesz a legfontosabb szereplő. Előmelegített sütőben, lefedve 200 fokon egy órát sütjük, majd  kiszedegetjük a fokhagymagerezdeket a húsok közül.

Ekkor jön a pepecsmunka, a sok-sok fokhagymagerezdből egyesével kinyomkodjuk a krémes fokhagymát egy kisebb lábosba, majd erre ráöntjük a hús alól a levet meg adunk hozzá bő fél deci fehérbort és apróra kockázott csiperkegombát, fejenként 10 dkg-val érdemes számolni, és összeforraljuk ezt kb. 10 perc alatt.

2 deci tejfölt belekeverünk, ha olyan a hangulatunk, akkor lisztes-tejfölös habarást tegyünk bele, öntsük az egészet a csirkecombokra, és toljuk vissza pirulni a sütőbe 1-2 mozzarella sajttal lefedve. Aztán pedig friss bagettel tálaljuk.

Ha laktózmentesen akarjuk, akkor a tejföl legyen laktózmentes, és mozzarella helyett laktózmentes sajtot válasszunk a tetejére.

0 Tovább

CSOKIS-ZABPELYHES KEKSZ PETTSON ÉS FINDUSZ NYOMÁN

Azért csak nyomán, mert amikor ezt a kekszet készítem, akkor - többek között - a csokoládéval nem bevonom a kekszeket, hanem beledarabom (vagy újabban beleolvasztom), cukorszirupot csak ezért nem gyártok, a tej nálunk ritka vendég, egy ilyen kekszért nem veszek, inkább tejföllel  vagy joghurttal helyettesítem, teljes őrlésű lisztet én süteményhez sose használok magában, és nem turmixszal dolgozom el a masszát, mert szerintem a zabpelyhes keksz lényege a zabpehelyre való ráharapás (bár erősen gyanítom, hogy a turmix a receptben fordítási hiba).


Szóval efféle körülmények (nem) léte ellenére is szokott lenni csokis-zabpelyhes kekszünk, finom is, Pettsonnak és Findusznak is ízlene, és így készül:

  • bekapcsolom a sütőt 200 fokra,
  • közben 15 dkg vajat felolvasztok (vízfürdőn a legegyszerűbb), 
  • elkeverek benne 15 dkg - lehetőleg apró szemű - zabpelyhet, és hagyom (majdnem teljesen) kihűlni (ez a felolvasztós, zabpehellyel állni hagyós ötlet az eredeti receptből jön, és jót tesz a végeredménynek), 
  • hozzáadok 15 dkg lisztet (fele lehetőleg teljes őrlésű), 
  • 1 teáskanál sütőport (amit elkevertem előtte a lisztben), csipet t,
  • 15 dkg nádcukrot
  • egy kis pohár (150 gr) tejföl vagy joghurtot, alaposan összekeverem, eléggé sűrű massza lesz, de nem aggódom, 
  • majd hozzáadok 5 dkg apróra darabolt étcsokoládét, és azt is egyenletesen elkeverem benne - ez az utolsó lépés mostanában úgy változott, hogy a csokoládét még az elején összeolvasztom a vajjal, kisebb korúaknak ez a verzió jön be jobban,

A közben felmelegedett sütőben sütőpapírra teáskanállal gombócokat pakolok egymástól ideális távolságra, mert megnőnek rendesen, és a 200 fokos sütőben 12-15 percig sütöm (míg az alja-széle barnulni kezd. Ebből a mennyiségből 20-25 db keksz lesz, ha jól eltaláljuk a méretet, és nagy sütőtepsit használva két körben süthető ki ragadásveszély nélkül ez a mennyiség.

Langyosan a legfinomabb, főleg a csokidarabos verzió esetén, mert akkor a csokoládé még kicsit folyós a kekszben, de nem langyosan se veszt sokat élvezeti értékéből, csak nem nagyon marad olyankorra általában.

A tejfölt/joghurtot és a vajat laktózmentesre cserélve laktózmentes lesz a keksz.

0 Tovább

HÓKIFLI EXTRA

Elnéztem a receptet, és kicsit mások lettek az arányok, mint a szokványos. Cserébe ez a hókifli igazán ünnepi lett, ugyanis a liszt-mogyoró arány a szokványos 3:1-hez képest 1:1 lett benne. Ami cseppet se tett neki rosszat, kivéve, ha nem szereti valaki a mogyorót. De mi szeretjük.

fotó: livingkitchen.postr.hu

A tésztához összegyúrunk

  • 15 dkg lisztet (lehetőleg ebből 5 dkg legyen teljeskiőrlésű, nálunk teljeskiőrlésű tönköly volt),
  • 15 dkg darált törökmogyorót (a mogyorón legyen rajta a vékony barna héj, annak az íze fontos),
  • 5 dkg porcukrot,
  • 20 dkg puha (de nem olvasztott) vajat
  • és egy csipet sót.
Szerintem kézzel gyúrni a legegyszerűbb, de aki géppel akarja, hát tegye. Ha összeállt a tészta, tegyük félre egy órára, nem muszáj hűtőbe, csak álldogáljon kicsit.
Aztán nekiállhatunk a formázásnak - elvben tenyérnyi gombóconként hurkákat gyúrhatunk belőle, aztán késsel csíkokra vágva formázhatjuk belőle a kifliket, de nekem ez nem ment, a sok mogyoró miatt annál törékenyebb volt a tészta, ezért egyesével kis gombóc-, majd kifliformázás, nem ment lassan, és nagyon helyes kis kiflik lettek belőle. Amúgy létezik hókiflisütőforma is, de szerintem lehet nélküle élni.)
180 fokra előmelegített sütőben sütőpapírra helyezve 15 perc alatt sülnek készre (a talpuk épp megbarnul, de a tetejük villágos maradjon). Még melegen porcukorba forgatjuk a kifliket, és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt dobozba rakjuk őket. Van, aki kihűlés után második réteg porcukorba is forgatja, de nekem már egy réteg porcukorral is túl édes:) (A porcukorba forgatás legegyszerűbb úgy, ha egy kisebb műanyagdobozba teszünk pár kanál porcukrot, és egyszerre 3-4 hókiflit, majd a dobozra rátesszük a tetejét, és kicsit rázogatjuk, tökéletes vékony cukorborítás lesz az eredmény. Porcukrot nem kell minden újabb kör kifliberakás előtt pótolni, csak ha már fogyóban van.)
Nem tudom, megélik-e a karácsony estét az így készült szupermogyorós hókiflik, pedig elvben pár nap állás után nem csak omlós, hanem puha is lesz. Mondjuk legfeljebb sütök belőle egy újabb adagot, csakis a kísérlet kedvéért:)
Ez egy klasszikus karácsonyi aprósütemény, ami laktózmentes vajjal pedig még laktózmentes is. 
0 Tovább

CSOKOLÁDÉSZALÁMI - LAST MINUTE KARÁCSONYI AJÁNDÉKNAK

A dédnagymamám egy remek asszony volt, így szoktak indulni a történetek, de az az igazság, hogy a dédnagymamám inkább egy furcsa asszony volt, és akkor elegánsan fogalmaztam. Hiába sütött jól (és nem almáspitéket, hanem pl. remekebbnél remekebb teasüteményszerűségeket), egyrészt iszonyú keveset porciózott ki belőle még a gyerekeknek is, másrészt pedig nem osztotta meg még véletlenül sem a receptjeit az unokákkal, dédunokákkal, és erre kicsit büszke is volt. Néha megkönyörült, és akkor elmesélte, hogyan készült, amit épp főzött, de ezekben nem volt semmi titok amúgy se, a nyers cékla-torma saláta, vagy a tojásfehérjéből és málnából kevés cukorral készülő málnahabot azért könnyű érzésből reprodukálni. 

Én meg itt állok, pontosan emlékezve az ízekre, és nem tudom őket megsütni, hiába szeretném, mert az kevés, hogy tudom, hogy sok tojást használt. Néha valahol belefutok egy hasonló ízbe, de ennyi, az ő "barna sütije", meg "sárga sütije", esetleg a mákos keksze az bizony a feledés homályába fog vészni, hogy ez miért volt neki így jó, sose tudjuk már meg.

Na de legalább a csokiszalámi, az se lesz pont olyan, de azt legalább össze tudom rakni, így hát összeraktam most is. A csokiszalámi amúgy hálás dolog, nem kell sütni, és bár kell neki egy fél nap állás, de utána lehet vele menőzni akár ajándékként is. Én egyet szeretnék ajándékba adni, erre felhívtam itthon mindenki figyelmét, remélem nem kell nekiálljak majd újra:)

fotó: livingkitchen.postr.hu

Készülni pedig úgy készül, hogy

  • 10 dkg vajat és 20 dkg jó minőségű étcsokoládét vízfürdőn összeolvasztok, és míg ez olvad, addig 
  • egy tálba beleszórok 5 dkg aszalt meggyet (ez mazsola volt a dédnagymamámnál, de itt egyes gyerekek nem fogyasztják a mazsolát, de a meggyet meg igen),
  • 5 dkg darabolt diót ,
  • 10 dkg apróra tört, omlósabb kekszet (én simán kézzel belemorzsolom, most egy csomag maradék puhább babakeksz volt az áldozat, és most került mellé 2 dkg habzsókmorzsalék is, bár ízben az nem adott hozzá, pedig azt hittem fog (amúgy persze elsősorban azért, mert van itthon habcsók, és el kell használjam, hogy ne kerülgessem, de még van egy csomó, mert a 2 dkg habcsók is nagyon sok ám morzsolva),
  • aztán ezt az egészet összekeverem a vaj-csokoládé keverékkel, és alaposan átkeverem kanállal, hogy az alapanyagdarabok minden oldala csokoládés legyen,
  • aztán félreteszem hűtőbe vagy más hűvös helyre hűlni, kb. fél órára.
  • Formázni többféleképpen lehet, én 30x30 centis folpack közepére teszem ennek az adagnak a negyedét, és a folpackot ráhajtva szalámirudacskát, vagyis inkább kolbászrudacskát formázok belőle, és a folpackban hagyva hűtőben jó pár órát, de lehetőleg egy éjszakát hűtöm (amúgy 5 db is kijön ebből az adagból, csak akkor már tényleg vékonykolbászra hasonlítana inkább).
  • A zárólépés a kakaóporozás: ehhez 2 teáskanál jó minőségű kakaóport és 1 teáskanál porcukrot összekeverek, és abba hempergetem a "szalámikat" - ettől könnyebben kezelhető lesz, mert amúgy érintésre könnyen olvad, másrészt szép is lesz a végeredmény, még a folpack okozta "ráncokat" is eltünteti a felületről.
  • Akár ajándékba adjuk, akár megtartjuk, celofánba vagy sütőpapírba érdemes csomagolni, és átadásig-fogyasztásig hűtőben tárolni, ha meg enni akarunk belőle, felszeletelés előtt érdemes 10 percig szobahőmérsékleten "melengetni".
fotó: livingkitchen.postr.hu


Laktózmentes vajjal laktózmentes lesz a csokiszalámink. Édesem is nemrég készített csokoládészalámit, az ő receptjében van kandírozott narancs is.
0 Tovább

MANDULÁS ROPOGÓS

Ez az aprósütemény azon kekszek közé tartozik, amelyek frissen is fogyaszthatóak, de (fém)dobozba zárva pár nap állás után tényleg még finomabb lesz. Szóval érdemes a napokban már elkészíteni, aztán meg vigyázni rá, nehogy rájárjanak a családtagok - karácsonykor meg lehet vele villogni kávé mellé vagy csak úgy.

A sütemény tésztájának összetételén sokan fennakadtak már, nincs benne ugyanis se tojás, se semmilyen "lazító", azaz sütőpor vagy szódabikarbóna se (élesztőt kekszszerű aprósüteménybe a legelvetemültebbek se tennének bele).

 

A tészta egyszerűen összeállítható, azonban ne lepődjünk meg, hogy kicsit morzsálódós a végeredmény, azért lehet majd nyújtani. 

A hozzávalók:

  • 20 dkg puha vaj
  • 10 dkg (nád)cukor (nem porcukor, hanem kristályos, ez fontos, a tészta állagában szerepet játszik ez (is)
  • 30 dkg liszt (max. a negyede legyen teljes kiőrlésű)
  • 10 dkg darált mandula (a vékony barna héjjal vagy anélkül is jó, szerintem héjjal finomabb, mandulásabb a végeredmény)
  • 8 ml (~2 evőkanál) cseresznyepálinka (vagy rum, sütéskor elillan az alkoholtartalom, nem kell aggódni, de ha semmi ilyesmi alkoholt nem találunk otthon, akkor helyettesíthető vízzel is, az alkoholtól kicsit porhanyósabb lesz)

A hozzávalókat egy mélyebb tálban alaposan összedolgozzuk, és enyhén lisztezett deszkán 2 mm vastagra (vagy inkább 2 mm vékonyra:) nyújtjuk, és kisebb méretű fomákat használva kiszúrogatjuk (ha nincs kéznél formánk, akkor késsel remek kis téglalapokat vágunk belőle), majd sütőpapírra téve, 180 fokon előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Ha kész, étcsokoládéba mártsuk félig a kekszeket, és ha ráérünk, a csokoládéra pár szem csillogó cukorgyöngy is kerülhet. Csokoládé nélkül is működik a keksz persze, de finomabb vele. Számítsunk arra, hogy egy adag végül szinte biztos, hogy nem lesz elég:)

Laktózmentes vajat használva nem csak tojás-, hanem laktózmentes is lesz a kekszünk.

0 Tovább

NINCSEN KARÁCSONY MÉZESKALÁCS NÉLKÜL

Ez egy elronthatatlan mézeskalácsrecept, aki belebotlott nálam, az rögtön elkérte, és azóta is ezt süti. A recept zsenialitása, hogy a megsütés pillanatától az elfogyasztás pillanatáig puha-omlós, nem kell semmi cseles almával dobozban tartani vagy egyebek, fémdobozban hetekig eláll - ha nem tud róla a család:) 

kép: livingkitchen.postr.hu

A tésztát a sütés előtti napon érdemes elkészíteni, de 1-2 óra hűtés után is már könnyen kezelhető. 

  • 25 dkg mézet (én selyemfűmézet vagy gesztenyemézet használok, de ki-ki a maga választását) és 
  • 1 csomag kotányi mézes fűszerkeveréket (vagy 2-1-1 teáskanál arányban fahéj-szerecsendió-szegfűszeg őrölve, de ez a kotányi egy remekarány, amúgy almásréteshez is) összeforralunk (mellette állva, mert gyorsan forr),
  • a tűzről levéve belekeverek 30 dkg vajat, és addig kevergetem, míg az szépen el nem olvad (vagy nem kevergetem, akkor is elolvad, de ez titok:)
  • közben egy mély tálban 3 tojást, 25 dkg (nád)cukorral és csipet val habosra keverünk a jó kis kézi habverővel vagy szimplán  fakanállal, 
  • majd beleteszünk annyi (fele-fele arányban sima és teljes kiőrlésű vagy graham) lisztet, amennyit felvesz, 
  • utána belekeverjük a langyosra hűlt mézes-vajas keveréket,
  • majd egy újabb adag lisztet, amibe belekeverünk 3 teáskanál szódabikarbónát,
  • és innentől gyúrni lehet, kézzel érdemes, és addig teszünk hozzá lisztet, míg összeáll és már nem ragad a tészta, ehhez az állapothoz általában mindösszesen 1 kg liszt felhasználásakor jutunk,
  • ezután menjen pihenni a hűtőbe legalább 1-2 órára,
  • aztán meg lehet lisztezett deszkán nyújtani, szaggatni,
  • továbbá díszíteni: ehhez sütés előtt tojással mindenképp meg kell kenni, akkor lesz szép fényes (bár hivatalosan tojássárgájával, de egész tojással is pont ugyanannyira lesz szép fényes), és annak a tetejére mehet szórócukor, aszaltgyümölcs, dió, mandula, akármi, az egyik legjobb ízpárosítás a mézeskalács aszaltszilvával,
  • sütni pedig sütőpapírra pakolva, a mézesek között távolságot hagyva, mert kicsit megnőnek, 180 fokon 6 perc alatt lesznek kész, de figyeljük a színét, sütőfüggő, van, ahol 5 perc már elég.

Néhány tipp a sütéshez, díszítéshez:

  • melegen nagyon puha a mézes, óvatosan szedjük le a lapról, mert könnyen eldeformálódik, mikor kihűl, akkor lesz kezelhető állagú, és tényleg azonnal puha,
  • a tészta remekül fagyasztható nyersen, de a hűtőben is napokig (egy hétig is) eláll, ha úgy alakul az élet, szóval előre elkészíthető, aztán sütjük, mikor ráérünk,
  • ha felakasztható díszt akarunk készíteni a mézeskalácsból, akkor nagy lyukú szívószállal érdemes kilukasztani, így, bár összemegy sütéskor a lyuk, de pont marad akkor, amin átfűzhetjük a masnit,
  • tényleg vékonyra nyújtsuk a tésztát, finomabb lesz a végeredmény,
  • ha tojásfehérje mázat akarunk rátenni (akár csak mintát), akkor inkább ne kenjük le tojással sütés előtt, könnyebb lesz a díszítés akkor
  • a tojásfehérjével sütés után kell díszíteni, minden egyébbel sütés előtt.

Hozzávalólista, karácsony előtti segítségnek:

  • 25 dkg méz
  • 1 csomag mézes fűszerkeverék (vagy fahéj-szerecsendió-szegfűszeg őrölve)
  • 30 dkg vaj
  • 3 tojás (+1 a díszítéshez)
  • 25 dkg cukor
  • 1 kg liszt (sima és teljes kiőrlésű vagy graham)
  • szódabikarbóna, só

 

Laktózmentes lesz, ha laktózmentes vajjal készítjük.

Recept forrása: Törp.


0 Tovább
«
123

livingkitchen - nem nigella, de főz

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek